У суспільстві триває обговорення законопроекту "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". 

Одне із актуальних запитань, яке найбільше хвилює наших читачів, стосується пенсіонерів, які працюють. Ми поцікавилися ним у заступника голови правління Пенсійного фонду України Валентини Никитенко, передає Корупція. Інфо

– Як реформа вплине на розмір пенсії пенсіонерів, які працюють?

– Пенсіонери, які працюють, свої виплати не втрачають. Насамперед проект закону розрахований на тих громадян, які будуть виходити на заслужений відпочинок. А головне, він не передбачає будь-яких обмежень у виплаті пенсій таким пенсіонерам, адже закон зворотної сили не має. 

Тобто, всі пенсії, які призначені раніше (до прийняття нового законопроекту), будуть виплачуватися у повному розмірі. Це стосується як трудових, так і спецпенсій.

У разі прийняття нового закону з пенсійної реформи тим, хто виходитиме на пенсію вже за новим пенсійним законодавством і продовжуватиме працювати, виплату спеціальних пенсій (державним службовцям, науковим працівникам, депутатам, працівникам органів прокуратури та суду, органів місцевого самоврядування, журналістам) за період роботи передбачається здійснювати у розмірі трудової пенсії. 

І лише після звільнення з роботи пенсія з трудової "виросте" до розміру спецпенсії, тобто виплачуватиметься згідно із спеціальним законом.

– Чи перераховуватимуться пенсії тим, хто пропрацював два роки й більше?

– Механізм перерахунку пенсій для пенсіонерів, які працюють, збережено і в новому законопроекті. Пенсіонер, який після призначення пенсії продовжував працювати, через кожні два роки матиме право на черговий перерахунок пенсії.

Перерахунок пенсії буде проводитися із заробітної плати, з якої обчислена пенсія, або за бажанням пенсіонера із заробітної плати за весь період роботи за даними персоніфікованого обліку, починаючи з 1 липня 2000 року. 

При цьому буде застосовуватися показник середньої заробітної плати, який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Упродовж 2010 року 806,5 тис. осіб проведені перерахунки пенсій відповідно до постанови КМ N 530 з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та 12,8 млн пенсіонерів проведено перерахунки у зв'язку із зміною прожиткового мінімуму, встановленого законом про Держбюджет-2010.