Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері”. Рішення Ради національної безпеки і оборони введено у дію від 30 липня 2021 року.

Контроль за виконанням рішення РНБО покладається на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо, 30 липня Рада національної безпеки та оборони провела засідання у Донецькій області. У РНБО заявили про втрачені з держвласності 16,92 тисяч км газорозподільних мереж, які перейшли у приватні руки, а також про тотальну монополію на ринку Групи РГК Дмитра Фірташа.

“Ми звернули увагу на стан газорозподільних мереж. Маємо констатувати, що за останні час у дивний спосіб держава втратила 16,92 тис км газорозподільних мереж, які перейшли у приватну власність”, – заявив секретар РНБОУ Олексій Данілов.

Данілов пояснив, що зараз існує тотальна монополія: одна з компаній володіє 70% облгазів. Зокрема, йдеться про Групу РГК олігарха Дмитра Фірташа, до якої входить 18 облгазів у всій Україні. Згідно рішення РНБО, Кабінету Міністрів доручать перевіряти ці процеси, аби ввійти у відповідність до законодавства.

Секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що РНБО розглядає можливість введення тимчасових адміністрацій до приватних енергокомпаній, якщо виникне загроза нацбезпеці, – повідомляв Укрінформ.

Отже, сьогодні 30 липня, рішення введене у дію, передбачає розробку цілої низки законопроєктів. Зокрема, про заміну “зеленому” тарифу, про створення енергетичної біржі для продажу електроенергії за двосторонніми аукціонами, про корпоратизацію “Енергоатома”, про передачу боргів облгазів тощо.

Також пропонується опрацювати питання плати за потужність для виробників електроенергії та створення водневого продуктопроводу Україна – ЄС. Крім того, згідно з рішенням, Україна отримає водневу стратегію.

Серед завдань є установлення справедливої вартості електричної енергії для побутових споживачів, запровадження дієвого покарання за безоплатне споживання е/е і несвоєчасні розрахунки між учасниками ринку електричної енергії, перехід від товарного до фінансового механізму ПСО.