Сьогодні Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що влада США активно стежить за маневрами російської армії біля кордонів України.

“Щодо нарощування військової присутності на кордоні з Україною: ми дуже уважно стежимо за цим, і я регулярно, часто контактую з головою Європейського командування ЗС США генералом Тодом Волтерсом”, – заявив Остін.

Він зазначив, що США не можуть точно визначити наміри Москви щодо України.

“Я закликаю Росію бути прозорою з приводу того, що вона збирається робити, і робити кроки відповідно до Мінських домовленостей”, – також сказав міністр.

Остін наголосив, що підтримка Вашингтона суверенітету та територіальної цілісності України є непохитною.

“Ми не знаємо напевно, який задум переслідує Путін, але ці пересування військ, безперечно, привертають нашу увагу”, – зазначив Остін.

Міністр повідомив, що регулярно обговорює це питання з головою Європейського командування Збройних сил США генералом Тодом Волтерсом, а також зазначив, що США продовжують спостерігати поведінку Росії, що тривожить, і не припинять закликати її діяти більш відповідально і відкрито.

Своєю чергою, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко звернув увагу на те, що, наразі ми маємо декілька стримуючих факторів, адже у Чорному морі проходять навчання Військово-морських сил України спільно зі Сполученими Штатами та із залученням розвідувальної авіації країн НАТО.

«До цих навчань залучено два кораблі НАТО, США, залучені українські ВМС – і це саме відповідь на скупчення військ на кордоні з Україною. Зі збоку США та НАТО це є просто сигналом про підтримку України. Треба розуміти, що разом з НАТО, британцями і американцями було прийнято рішення, що вони допомагатимуть Україні розбудовувати ВМС, зокрема, шляхом збільшення своєї присутності у Чорному морі для проведення спільних навчань», – пояснив Мусієнко.

Але все одно факт того, що Росія вночі перекинула частину військових під Смоленськ справді може становити загрозу.

«Тому зараз дійсно спостерігається підвищена присутність військ біля українського кордону, але це не відповідь Росії на якісь дії НАТО, адже сама РФ була ініціатором цієї «озброєної гонки», – зазначив він.

За його словами, Україна спільно з НАТО нині продумує різні сценарії протидії.

«Тобто Україна і НАТО діють у відповідь, точно не провокують Росію і не є ініціаторами збільшення військової присутності», – наголосив експерт з військових питань.

Загалом експерт відзначив, що ситуація на кордоні стабільна, але не спокійна.

«Вона стабільна з точки зору розуміння військових загроз, їхньої оцінки, але її не можна назвати спокійною, адже дійсно є скупчення військ противника», – зазначив він.

Також керівник Центру військово-правових досліджень додав, що на окупованих територіях, зокрема, на Донеччині, спостережна місія ОБСЄ дала звіт про те, що фіксується велика кількість артилерійських установок і бронемашин, які підтягуються до українських позицій.

А от Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик пояснив, що загострена ситуація на українсько-російському кордоні склалася зокрема через те, що у глухий кут зайшли усі формати переговорного процесу.

«Тому щоб підійти до нового витка переговорів, потрібна ескалація – фактично, для привернення уваги, щоб була умова для проведення діалогу. Раніше Росія вже успішно використовувала цю тактику, і як показує практика, їм майже завжди вдавалося нав’язати порядок денний західним партнерам», – зазначив експерт.

Він наголосив, що саме зараз саме відбувається зміна влади у Німеччині, розхитаність американської політики, відсутність єдиної моделі поведінки у відносинах з росіянами, є міграційна криза на кордоні Білорусі і Польщі. Саме тому, на його думку, зараз найкращий час для керованої ескалації з метою примусу до переговорів.

«Американці та британці праві, коли стверджують, що підтягування військ на кордоні, як це було минулого разу, це не звичайні навчання чи дислокація, а йдеться про концентрацію військової потужності. У нинішніх умовах Росія здатна застосувати цю потугу за призначенням, так само як здатна використати її для демонстраційного ефекту», – розповів Кулик.