ЗСУ ведуть штурмові дії, а окупанти намагаються повернутися до позицій, які були до 29 серпня. Про в інтерв’ю ТСН.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Зараз ідуть позиційні бої у тому сенсі, що ми намагаємося перевірити на міцність оборону противника, тобто ведемо штурмові дії, а вони ж (росіяни – Ред.) ведуть штурмові дії, намагаючись відновити те положення, яке було до 29 серпня. Тому там сьогодні ідуть запеклі позиційні бої”, – сказав Жданов.

Але загалом, за словами Жданова, україньске військове командування веде планомірне і методичне знищення цього ворожого угрупування.

“Лише наша артилерія понад 200 вогневих завдань виконала за добу. Працює наша авіація, як армійська, так і фронтова, так що ми максимально завдаємо ураження. Також ми не залишаємо без уваги мости і переправи через річки, як через Дніпро, так і через Інгулець. Так що саме там, я б сказав, що активність бойових дій, можливо, навіть перевищує активність бойових дій на Донецькому напрямку”, – сказав Жданов.

Також Олег Жданов зазначив, що окупований Крим досі постачає угрупованню ворога на півдні боєприпаси і техніку. Україні треба вирішити це питання. На його думку, ціллю атак ЗСУ в Криму в рамках деокупації півострова буде Кримський міст. Але для його знищення Україні треба ракети потужніші за ті, якими б’ють по Антонівському мосту в Херсоні.

“Як тільки з’явиться можливість – ми почнемо атаки на Кримський міст, а далі – подивимося, як у нас це буде виходити. Потрібен тип озброєння. Ви подивіться, скільки вже (снарядів) HIMARS ми витратили на Антонівський міст – але міст стоїть. Потрібно щось потужніше”, – вважає Жданов.

Він зазначив, що одна далекобійна ракета ATACMS завдала б куди більше шкоди логістиці ворога, ніж наявні боєприпаси до HIMARS.

“Одна ракета ATACMS обвалила б проліт мосту, і ми б це питання закрили … Адже ми місяць ведемо обстріли того ж Антонівського мосту”, – сказав експерт.

Варто додати, що Україна бореться з дійсно серйозним ворогом, який накопичив багато зброї та людських ресурсів. Генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун наголосив, що Україні нема куди відступати, адже ми на своїй землі і боронимо своє. За його словами, сьогодні Україна “вимотує” окупантів, адже ворог досі має значну перевагу в кількості озброєння.

“Це тактика виснаження ворога, тому що в нас немає тих ресурсів, на які може розраховувати ворог. Слід розуміти, що ми маємо справу з дійсно серйозним ворогом, який накопичив резерви, який готувався до війни. У нього є якась своя мотивація. І все це загалом дає нам ту злість, яку проявляє ворог стосовно нас”, – зазначив Ягун.

Він наголосив, що недооцінювати агресора не варто. Росія досі має багато застарілої техніки.

“У нього (ворога – ред.) є величезні запаси озброєння, боєприпасів. І не зважаючи на те, що все це озброєння вже застаріле, його дуже багато. Людський ресурс також у них є. вони не оголошують мобілізацію і підтягують резерви все більше і більше.

Попри це найбільша проблема РФ – це те, що вона одна. Натомість Україна отримує потужну підтримку від партнерів.

“Але у них великі проблеми, тому що вони одні. Коли поставив собі ціль побороти когось колективного, це навряд чи вийде. Одна надія на те, що підтримка для нас посилюватиметься і з боку партнерів йтиме більше озброєння. Зрозуміло, що нам потрібно посилювати і свої резерви та людські ресурси”, – зазначив генерал-майор.

За його словами, все, що потрібно для перемоги, ми маємо підтягнути та сконцентруватись.

“Це довга дорога, яку нам потрібно пройти. У нас немає іншого шляху, окрім іти вперед і перемогти. Відступати справді нікуди. Ми на своїй землі”, – наголосив Ягун.