Російські загарбники підірвали дамбу Каховської ГЕС, внаслідок чого відбувається неконтрольований скид води з водосховища. Низка населених пунктів під загрозою затоплення.

За словами капітана ЗСУ Андрія Підлісного, російські загарбники сподівалися завдати шкоди Україні, підриваючи Каховську ГЕС, проте під воду потрапили також позиції ворога на лівому березі. Він зазначив, що після підриву багато ворогів “зникли під водою назавжди”.

Підлісний заявив, що українські війська на Херсонщині стали свідками того, як російські солдати опинились під водою і втікали зі східного берега річки.

Ніхто з російської сторони не зміг втекти. Усі полки, які росіяни мали з того боку, були затоплені, – стверджує військовий.

Андрій Підлісний також вважає, що російські загарбники свідомо атакували дамбу з метою нарушити плани українських військ щодо майбутнього наступу.

Він пояснив, що російські військові, розташовані на східному березі, серйозно постраждали від підриву дамби. Його підрозділ зміг спостерігати за розвитком подій за допомогою безпілотників.

“Лівий берег нижчий за правий, тому він більш повноводний. Також були затоплені позиції ворога прямо на березі річки. Потрібно розуміти, що позиції ворога – це не лише окопи, а й звичайні цивільні будинки, де вони жили”, – сказав капітан.

Андрій Підлісний припустив, що можливо, окупантів, які опинилися у небезпеці під час підриву, не попередили про цю подію, щоб зберегти елемент несподіваності.

Зазначимо, у той час, коли в Херсон евакуюють людей із небезпечних населених пунктів внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції, російсько-окупаційні війська продовжують обстрілювати місто. Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Поки ми намагаємося рятувати, росіяни продовжують обстрілювати Херсон… Оголошена евакуація, людей вивозять. А росіяни накривають артилерією», – йдеться в повідомленні.

“Двоє херсонських поліцейських отримали осколкові поранення під час здійснення евакуаційних заходів у місті.”, йдеться у дописі.

Після вибуху Каховської ГЕС, розпочалася евакуація мешканців з прилеглих сіл і міст, а також було припинено електропостачання у деяких населених пунктах з метою забезпечення безпеки. Крім того, з’явилася інформація про проблеми з водопостачанням в Криму через цю катастрофу.

Генерал ЗСУ Сергій Кривоніс висловив свою думку щодо цих подій.

«Абсолютно вірне припущення, що Крим залишиться без води. Вони роками сиділи без нормального водопостачання, але мали якусь надію, що хоча б за якихось дипломатичних домовленостей усе налагодиться.

Керівництво Росії вже показало, що їм начхати на проблеми Криму. І це показує, що у разі нашого наступу вони Крим складатимуть» – поділився Кривоніс.

Згідно з повідомленням генерала ЗСУ Сергія Кривоноса, він зазначив, що загалом українському наступу немає зупинки, оскільки поточні обставини, які могли б нас затримати, є тимчасовими. Однак, на даний момент головним завданням для Росії є створення пустелі на півдні України.

«Максимальне затоплення протримається близько 7-8 діб, це той військовий нюанс, який, можливо, призупинить наступ. Це триватиме, умовно кажучи, тиждень – не більше, не менше. При цьому надалі росіянам доведеться також залишити ці місця», – повідомив експерт.

Нагадаємо, у вівторок, 6 червня, російськими окупаційними військами було здійснено підрив Каховської ГЕС. Місцевих жителів уже почали евакуювати із потенційних районів затоплення.

Крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС. Це збитки мінімум на мільярд доларів, не рахуючи витрат на відновлення греблі і затоплених територій.

Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 см за годину.
Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.