aaaaaa
Європарламент закликає ЄС посилити тиск на Росію та розширити санкції у зв’язку із переслідуванням представників кримськотатарського народу на території тимчасово окупованої АР Крим.

Про це йдеться в ухваленій у четвер у Страсбурзі резолюції законодавчого органу ЄС щодо кримських татар, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. передає Корупція.Інфо.

«Європарламент суворо засуджує рішення так званого верховного суду Криму заборонити Меджліс кримськотатарського народу та вимагає негайно його скасувати», – йдеться у документі.

У резолюції наголошується, що це рішення кримського суду означає систематичне і цілеспрямоване переслідування кримських татар.

Європарламент закликав розширити список персональних санкцій ЄС проти осіб, причетних до заборони Меджлісу, та звернувся до Європейської служби зовнішньої діяльності з проханням посилити тиск на Росію.

Європарламентарії закликали ЄС надати фінансову підтримку Меджлісу, доки він перебуватиме у вигнанні.

Керівна інституція ЄС вкотре відзначила, що окупація українського Криму Росією є грубим порушенням міжнародного права, та закликала країни-члени суворо дотримуватися політики невизнання анексії півострова.

Окремо у документі засуджується відвідування без дозволу української влади території окупованого Криму деякими політиками із країн-членів ЄС, включаючи членів національних парламентів та Європарламенту.

«ЄП вкотре підтверджує свою повну відданість щодо суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів, а також щодо її вільного і суверенного вибору європейського шляху», – зазначено у резолюції.

Депутати висунули вимогу до російської окупаційної влади у Криму надати повний доступ представникам міжнародних організацій для моніторингу ситуації із дотриманням прав людини на півострові.

«ЄП вітає українську ініціативу започаткувати міжнародний переговорний механізм у форматі «Женева плюс» щодо відновлення суверенітету України над Кримом, що має включати пряму участь ЄС», – зазначено у документі.

Європарламентарії також вкотре закликали Росію звільнити усіх незаконно ув’язнених громадян України, переслідування яких є політично мотивованими, у тому числі жителів Криму Олега Сенцова і Олександра Кольченка.