Популярне: "Вже 18 тіл ми змогли витягнути на поверхню…": Потужний вибух газового балона на весіллі, багато загиблих і…

Вірна соратниця Віктора Ющенка  – саме так скаже кожен, хто згадає ім’я Віри Іванівни Ульянченко. 

Але не Ющенком єдиним! Віра Іванівна  все своє життя була наближена до перших людей в країні. 

Сьогодні редакція Корупції Інфо розповість всю правду про “закулісне життя” “Баби Віри”, абсолютно унікального політика і функціонера.

Народилася Віра Іванівна в селі Озеряни на Чернігівщині. Все своє життя вона намагалась вирватись з цієї провінційності, використовуючи всі можливості. 

Не останню роль в її пориві відіграє Київський університет, в якому вона закінчує філологічний факультет. Після цього починається таки просто “радянська казка”. Вона не покладаючи рук працює на комсомольській і партійній роботі. Де доля зводить її з Віктором Івченком, правою рукою тоді вже першого віце-прим’єра Валентина Симоненка. Саме Віктор Івченко, вже не молодий, але холостий стає тим принцом для 32 річної Віри, яка вже засиділася в дівках. Саме з його подачі вона попадає в апарат Симоненка, а потім за його ж рекомендацією потрапляє в адміністрацію першого Президента Леоніда Кравчука. Саме тут і розпочинається її політичне життя, яке приведе її до Віктора Андрійовича і кількох кримінальних справ, відкритих проти неї.

Саме біля Леоніда Макаровича вона зіграє ключову роль в найбільшій афері 90-років. За його призначенням вона стає генеральним представником “Бласко” в Києві і через неї проходили всі фінансові операції цієї компанії. З допомогою цього підприємства Леонід Макарович заживо поховав Чорноморське морське пароплавство, яке перед розвалом СРСР приносило мільйони доларів в бюджет держави. Но до кінця 93-го року всі судна були переоформлені на офшорні компанії, туди ж був виведений і весь капітал компанії. 

В 94-му році з подачі депутатської слідчої комісії було проведено розслідування, в результаті якого все керівництво мало відправитись в тюрму. 

Голові підприємства Павлу Кодюкіну таки прийшлось відсидіти 10 років, але цієї долі уникла Віра Іванівна. Вона вчасно “свалила” в США. І тут сюрприз: допомогла їй в цьому її подруга Катерина Чумаченко. Так! Саме та Катерина, яка потім стане Першою леді України Катериною Ющенко.

Ульянченко потім говорила, що поїхала в США народжувати. Але її роди затягнулись на довгих п’ять років. Повертається вона в Україну на початку 2000-х, коли всі ці справи заминаються. І добра і вірна подруга влаштовує її помічницею свого чоловіка, вже тоді прем’єр-міністра Віктора Ющенка. Коли його “турнули” вірна соратниця залишилась з ним і очолила секретаріат “Нашої України”, її тоді позаочі почали називати “мамою Вірою” для Віктора Андрійовича.

 Апогеєм її діяльності стає посада глави секретаріату президента. Саме тут вона має найбільший вплив, через неї відбувалась вся комунікація Ющенка в тому числі й з його політичними опонентами з Партії Регіонів.  Вона ніколи не намагалсь приховати своїх хороших стосунків ні з Ренатом Ахметовим, ні з Віктором Януковичем. Вона була своєрідним посередником між ними і “Нашою Україною”. Просто універсальний політик, який буде зручним і корисним будь-якій владі. 

Наслідком цих хороших стосунків з Януковичем є ще один скандал, в який “вляпається” Віра Іванівна. На знак своєї прихильності до тодішнього прим’єр-міністра Януковича, “мама Віра” подарує йому 17,48 гектарів заповідної землі «Сухолуччя». В 2015 році СБУ оголосила в розшук Віру Іванівну по цій справі. Але найкумеднішим стало те, що в цей же день з’явилось її фото у своєму кабінеті в Києві.  З весни 2017-року в Києві проходять суди по справі “мами Віри”, які не обходяться без гучних заяв ні політиків, ні самого Генпрокурора України. 

Варто зауважити, що при Ющенку неабияких висот досягнув і чоловік Віри Ульянченко. 

В 2005 році Івченко отримав з рук Ющенка звання «Заслужений економіст України», але він мав більшу обережність і в такі гучні скандали як дружина, не потрапляв. 

Віктор Івченко і сьогодні не остання людина в країні, і варто зазначити, що не без допомоги впливової дружини.