Вперше в Україні на міських маршрутах було проведено успішний експеримент із впровадження екологічно чистого таксі. Жителі Львова відтепер мають можливість скористатися послугами електромобіля-таксі.

Це перше українське місто, в якому перевезення пасажирів здійснюють автомобілі, обладнані електричними двигунами.

Така ініціатива виникла в рамках реалізації всеукраїнського проекту SHOOTER, який займається популяризацією електротранспорту. Ці машини можна заряджати як від спеціальної зарядної станції на автозаправках – протягом години, так і від звичайної побутової розетки – протягом семи-восьми годин. Стовідсоткового заряду батареї вистачає на 170-200 км. При цьому вартість проїзду на екологічно чистому таксі обійдеться так само, як і на звичайному автомобілі, що працює на традиційному паливі – в середньому 2-3 грн / км. Але важливою відмінністю електромобілів є відсутність шкоди для навколишнього середовища.

Цей перший в нашій країні досвід має деякі недоліки. Наприклад, водії електромобільного таксі відзначають, що «підзарядити» таке авто можна тільки на лічених заправках у всьому місті, а щоб поповнити батарею в домашніх умовах, з звичайної розетки, потрібен спеціальний подовжувач, який провести в машину непросто. Крім того, процес електричної заправки триває довше порівняно з традиційними авто. Та й вартість електромобіля немала.

Тим не менш, екологічно чисте таксі має очевидні переваги. Перш за все, економність. Підкреслимо, що «заправка» електромобіля коштує приблизно 5-7 гривень на 100 км, тоді як авто на бензині вимагає з кишені свого власника 180-200 гривень на аналогічну дистанцію. Крім того, електромобільне таксі подобається пасажирам, тому автомобіль з електричним двигуном безшумний і дуже м'який на ходу. У разі вдалого завершення експерименту електромобільне таксі може незабаром з'явитися в інших великих містах України.

 

 

Корупція.інфо