Головна причина відсутності теплопостачання  – штучне подорожчання газу за рішенням влади. Про це лідер Юлія Тимошенко заявила у Смілі (на Черкащині), куди вона приїхала для того, щоб підтримати людей, які відстоюють своє право на забезпечення теплом. 

Лідер «Батьківщини» зауважила, що саме завдяки стійкості та наполегливості мешканців Сміли влада зрештою змушена була дати тепло: «В Україні так склалось, що діє не держава і не влада, які мають просто виконувати свої обов’язки, а народ на революціях, протестах мають дати копняка. І тоді рух починається». 

Політик обурилася змаганнями президента і мера, кожний з яких тепер намагається виставити себе «героєм», який пустив газ у місто. Вона наголосила, що причиною проблем з обігрівом по всій країні є ціна на газ. 

«Коли сказали, що у вашого теплокомуенерго є борги і тому не вмикають тепло, треба дивитися на те, що це за борги», – зауважила Юлія Тимошенко. Бо значна частина боргів є штучною і виникла лише через різницю в цінах, додала вона.

Юлія Тимошенко обурилася тим, що президент однією рукою утримує газові родовища, а іншою стукає по столу та вимагає зривати пломби: «Не крадьте, і тоді не доведеться зривати пломби».

Додамо, що чи то за збігом обставин та гучного резонансу справи, чи через акцію проесту Тимошенко, але містяни говорять про те, що у Смілі почали давати опалення.

У місто, 80 тисяч жителів якого вже місяць мерзнуть без централізованого опалення, почали подавати тепло. 

Газ поданий вже на 15 котелень з 20, до яких підключена соцсфера 77 будинків з 152, дев'яти шкіл, трьох лікарень, восьми дитсадків.

Наразі тепло подано в 4 дитсадки, 5 шкіл, 3 лікарні та 47 житлових будинків. У робочому режимі працюють вже 9 котелень.

Сміляни в соціальних мережах радіють, що тепло почали подавати. А насправді ж нічого не зрозуміло – на яких умовах вирішили включити опалення і чи не перекладуть борги "Сміла Енергоінвесту" у наші платівки, – пишуть у соцмережах.

Місцеві жителі також кажуть, що допомога від уряду у вигляді позики в 25 мільйонів гривень украй важлива, але вона можлива за умови відповідальності місцевої влади, яка має забезпечити підписання договорів між комунальним підприємством та "Нафтогазом".