Держави НАТО найближчим часом зроблять конкретні кроки у відповідь на агресію РФ проти України в Керченській протоці. Однією з складових реакції стане посилення присутності Альянсу в Чорному морі, повідомив міністр закордонних справ Павла Клімкін.

"НАТО має посилити присутність в регіоні Чорного моря. Яким чином це робитиметься, це питання подальшого обговорення, але про деякі рішення ви почуєте найближчим часом. Це звичайно і присутність натівських кораблів, це буде досить швидко", – заявив очільник МЗС України за результатами участі в міністерській зустрічі НАТО у Брюсселі у вівторок, 4 грудня, передає "Європейська правда".

Клімкін зазначив, що всі 29 держав-учасників НАТО підтримали позицію України, а також вказав на необхідність постійного моніторингу ситуації в Чорному морі і посиленої взаємодії Альянсу з партнерами в регіоні.

"Я запропонував, щоб у нас був особливий формат, де б НАТО активно взаємодіяв із країнами, які будуть членами НАТО, Україною і Грузією. Другий момент: я пояснив усім союзникам, що Росія не лише впливає на свободу судноплавства в Азовському і Чорному морях, що є небезпечним і для Альянсу, але і те, що Росія робить все, щоб дестабілізувати Південь України", – розповів дипломат.

За словами українського міністра, учасники зустрічі обговорювали політичний аспект ситуації. Зокрема, Азовське море і Керченська протока мають розглядатися як територіальні води, щоі повністю підпадають під конвенції з морського права.

Популярне: Від 200 гривень і вище: Вже з 1 грудня на українців чекає нове подорожчання

"Я дуже радий, що ми отримали однозначну підтримку і сьогоднішнє засідання не завершиться лише заявами", – підсумував Клімкін.

Варто нагадати, що 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія в порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".