Макрон вважає, що потрібно вирішувати "українське питання в світлі мінського комплексу заходів"

Президент Франції Еммануель Макрон очікує обговорення на саміті "нормандської четвірки" питань врегулювання конфлікту в Україні з урахуванням Мінських домовленостей.

"Буквально через кілька тижнів у нас відбудеться дуже важлива зустріч у форматі" два плюс два "міністрів оборони та міністрів закордонних справ. Нам, як постійним членам Ради Безпеки, потрібно вирішувати якісь питання з особливою увагою, зокрема, українське питання в світлі мінського комплексу заходів. Сподіваюся, що ми в липні зустрінемося в "нормандському форматі", – заявив він на зустрічі в Осаці президенту Росії Володимиру Путіну.

Наступний раунд переговорів у "нормандському форматі" відбудеться 12 липня, однак пройде він на рівні політичних радників, а не лідерів держав. Відзначимо, що раніше президент України Володимир Зеленський говорив, що хоче не тільки перезавантажити переговори в Мінську, але і підключити до "нормандського формату" нових гравців, наприклад, США і Британію для активізації переговорного процесу по Донбасу. А нещодавно стало відомо, що ще одна країна ЄС хоче потрапити в "нормандський процес".

У той же час заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив, що нібито Україна "не подає сигналів" щодо зустрічей у "нормандському форматі". За словами дипломата, російський лідер уже підтвердив готовність Москви працювати над поліпшенням відносин з Києвом для відновлення їх партнерського духу.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що може скликати зустріч у "нормандському форматі", як тільки для цього складуться політичні умови. Він висловив бажання організувати таку зустріч і зазначив, що у нього будуть контакти з президентом України Володимиром Зеленським.