В Україні стартувала реформа системи МВС, в результаті якої звільнять всіх співробітників ДАІ.

У сьогоднішній ситуації це єдиний вірний шлях реформування силових структур, вважає екс-начальник управління внутрішньої безпеки МВС Михайло Притула, передає Корупція.інфо

У МВС почали набирати нових співробітників патрульної служби, яка з часом замінить ДАІ. Остання повністю припинить своє існування. В результаті реформи всі нинішні співробітники ДАІ будуть звільнені, перший заступник міністра внутрішніх справ Катерина Згуладзе заявила, що почнуть змінювати систему з Києва, але потім цей досвід будуть застосовувати і по всій Україні. Міжнародні організації готові підтримати реформу МВС, зазначила Еко Згуладзе, в тому числі і фінансово. А головним грошовим донором стануть США.

Детальніше про початок реформи МВС, її якість та можливі наслідки, зазначив полковник, екс-начальникоуправління внутрішньої безпеки МВС Михайло Притула.

Про реформу МВС почали говорити вже давно. Які зараз настрої в колах силовиків?
 

– Хлопці давно вже сидять і чекають, що їх будуть міняти. З іншого боку, ці реформи давно назріли. У той час, коли я працював начальником управління внутрішньої безпеки, мені вдалося за два роки взяти на місці злочину близько 150 осіб – хабарників, хапуг, здирників, ґвалтівників і так далі. Можете уявити, наскільки більше цей показник міг би бути зараз. І цей метод – давайте все приберемо і будуватимемо все з нуля – він сьогодні єдино вірний.
 

Тобто ви згодні з таким підходом?
 

– Я не згоден тільки з одним моментом. Робиться все правильно, все логічно. Але чому ми самі не могли це зробити? Ми чомусь не змогли це зробити навіть протягом року з моменту зміни влади, і нам для цього знадобився цілий фахівець з іншої країни. Ось у чому нюанс. Ось це ненормально, що ми самі не хочемо думати, не хочемо зрозуміти здорових речей, у нас не вистачає на це сили волі.
Як це все буде виглядати в практичному вимірі? Співробітники підуть, в тому числі з ДАІ, на їх місце набирають нових, досвіду вони не мають… як це позначиться на роботі служби?

 

– Це прекрасно позначиться на роботі служби, тому що якість роботи залежить від того, наскільки кожен окремо взятий співробітник міліції правильно застосовує прийняті ВР закони і наскільки він їх знає. Він просто повинен абсолютно точно і абсолютно якісно виконати закони, які прийняв законодавець. Від нього не вимагається самостійно приймати рішення, від нього не вимагається самостійно бути суддею.
 

Нових співробітників готуватимуть три місяці, як заявила сьогодні Ека Згуладзе. Трьох місяців достатньо?
 

– Там йде перелік позицій, за якими спочатку будуть відбирати цих людей. Тобто, після того як люди пройдуть психофізичні тести, то очевидно, що всі ідіоти опиняться на вулиці. Залишаться працювати люди, які зможуть достатньо швидко освоїти необхідні вимоги.