Верховна рада на позачерговому засіданні 16 квітня ухвалила зміни до регламенту. Вони передбачають особливу процедуру розгляду законопроектів у другому читанні, якщо було подано мінімум у п’ять разів більше поправок, ніж кількість статей або пунктів у документі. Це дозволить скоротити термін розгляду «антиколомойського закону», до якого подали понад 16 тисяч поправок.

Свою думку з цього приводу висловив і колишній заступник Генпрокурора України Давід Сакварелідзе. Послухайте, що він написав.

“Поправки до регламенту підтримую. У нормальних навіть 100% Парламентських державах (Великобританія), депутати не мають права на поправки до законів запропоновані урядом. Вони просто або голосують за них, чи ні. В цьому і є грань і суть поділу функцій Уряду і Парламенту.

Навіть час на виступи кожного депутата доведено до мінімуму. Мистецтво / майстерність ораторства залежить від уміння висловити думку за секунди. Без води і белетристики.

В Україні багато раз став свідком повного зґвалтування нормального закону окремими некомпетентними або корумпованими депутатами. Після якого втрачається навіть сенс його прийняття.

Огидно, коли серед білого дня, депутат подає 1500 правок до закону, які він зрозуміло і не читав, і які для нього підготували у зовсім інших офісах, илше для того, щоб його заблокувати. Пора це міняти і базікання про авторитаризм тут ні до чого!, – написав Сакварелідзе.

До слова, під час маштабної світової кризи він запропонував створити платформу для агрегації інноваційних і нестандартних рішень.

«Світ в нокауті. На порозі поява нової свідомості, нової економіки і навіть нового поняття людяності. Раптовий поворот майже сюрреалістичних подій прискорила розуміння того, що в українському суспільстві немає часу довго обмірковувати, що робити. Потрібно швидко знайти формулу виходу з кризи, швидко змінюватися і розвиватися. І це наш шанс, яким ми зобов’язані скористатися », – вважає Сакварелідзе.

«Зараз навіть найсильніші світові лідери виступають з панічними заявами, більше побоюючись економічної «пандемії», ніж самого вірусу. І їм тепер не до нас – не до України. Але і без коронавіруса наші надії на «українське диво» мали небагато шансів на успіх », – заявив він.

За його словами, ми повинні повністю відкрити двері для будь-якого капіталу: як матеріального, так й інтелектуального.

Зараз не час ставити питання про походження грошей, тому що скоро ніяких грошей не буде … Ми будемо змушені і навіть зобов’язані перебудувати модель нашої економіки на більш гнучку.

“Як одного разу в моїй присутності покійний Каха Бендукідзе відповів гостре питання українському молодому управлінцю: “Якщо ви не припините так сильно любити заводи, це вас погубить”. Нам потрібні люди, готові на подвиг і на нестандартні рішення. Так давайте знімемо всі обмеження і бар’єри, які тримали нас до сих пір!», – заявив Сакварелідзе.