Представників Міністерства охорони здоров’я не запросили на ефір телеканалу “1 + 1”, присвяченому питанням боротьби з коронавірусом. Також глава МОЗ відзначив, що в ефірі цього телеканалу було сказано не мало фейкової інформації про ситуацію в країні.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу.

Він зазначив, що переглянув вчора ввечері ефір програми “Право на владу” і має ряд зауважень.

“Викликало здивування, що представників МОЗ не запросили взяти участь в цій програмі. Більш того, після того, як ми побачили анонс і тематика стосується COVID-19, прес-служба Міністерства охорони здоров’я зв’язалася з програмою і повідомила, що ми готові взяти участь, відповісти на питання. На що Міністерству охорони здоров’я було відмовлено на участь в цьому ефірі. Але це вже питання журналістських стандартів “, – сказав Степанов.

Він додав, що на програмі було піднято багато питань, які турбують наших громадян, однак “було сказано багато брехні, фейків”. Тому Степанов вирішив відповісти на ті питання, які були підняті у цій програмі:

В країні існує велика проблема з киснем, нібито в Україні є тільки дві-три компанії, які мають ліцензію на поставку саме медичного кисню – фейк.

“Це неправда, у нас 16 виробників, які мають відповідну ліцензію на поставку медичного кисню”, – спростував міністр.

У МОЗ більше півроку розглядаються документи двох виробників кисню з Одеси, яка нібито зазнає труднощів з його поставками – фейк.

“Це неправда. Одеський припортовий завод, наприклад, один з постачальників, не звертався до МОЗ за отриманням ліцензії. Тільки планує це зробити”, – сказав Степанов.

Крім того, в ефірі програми деякі експерти висловили думку, що в Україні необхідно скасувати ухвалу “медичний кисень” і дозволити використовувати технічного.

“Це ніколи не буде зроблено, тому що медичний кисень і технічний відрізняються. Медичний кисень – це лікарський засіб, який використовується для лікування людини. Він повинен відповідати певним стандартам. І це не тільки українська практика, а світова. Йдеться про здоров’я і життя громадян. Якщо використовувати технічний кисень, то це небезпечно для життя людини і неможливо “, – підкреслив міністр.

МОЗ приховує або накручує статистику по хворим коронавірусом – фейк.

“Міністерство охорони здоров’я об’єктивно щоранку розповідає що саме і як відбувається в країні”, – спростував Степанов.

Він зазначив, що померлим з пневмонією, у яких не виявили коронавірус за життя, роблять тест на COVID-19 під час розтину. Якщо діагноз підтверджується, смерть додають до статистики.