1395825943-1860

«Бюджет поточного року є оборонним бюджетом. Треба годувати свою армію, щоб не годувати чужу», – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час спілкування зі студентами Військового інститутутелекомунікацій та інформатизації, – інформує офіційний сайт Кабміну «Урядовий портал», передає Корупція.інфо

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд на своєму засіданні 28 січня прийняв низку рішень щодо виділення додаткових коштів для учасників АТО:

«За кожен бойовий день, якщо ти безпосередньо брав участь у бойовій операції за наказом командування, – тисяча гривень окремо від основного забезпечення, яке виплачується на регулярній основі».

Він також нагадав, що в минулому році Уряд України прийняв рішення про спеціальну систему забезпечення учасників АТО, які безпосередньо беруть участь в бойових діях. За рік заробітна плата для військовослужбовців Національної гвардії України, Збройних Сил України та Служби безпеки України із 1700 гривень зросла до мінімум  8 тисяч гривень: «Найвищий рівень оплати для командирів – 24 тисячі гривень».

Загалом, за словами Глави Уряду, Кабінет Міністрів передбачив на фінансування армії 90 мільярдів гривень:

«Це безпрецедентна сума грошей. Ми частково отримали допомогу від наших західних партнерів, в тому числі й так звані оборонювальні засоби. Але летальної і наступальної зброї ми не отримали, тому справляємося власними силами».

Глава Уряду звернувся до курсантів інституту: «Коли ви закінчите вищий навчальний заклад і вступите безпосередньо до лав Збройних Сил України, будете мати зовсім інше грошове забезпечення, ніж мали ті, хто ще вступив до лав Збройних Сил рік чи два тому».

Арсеній Яценюк також зазначив, що до червня минулого року не було як такої єдиної системи забезпечення речовим майном: «Нацгвардія купувала собі одне, всі роди військ купували друге, СБУ – третє».

Він підкреслив, що з приходом нового Міністра оборони система забезпечення речовим майном була змінена. У Міністерстві оборони зараз працюють волонтери, що, за словами Глави Уряду, дозволило покращити систему придбання речового майна та знищити корупційну складову.

«Волонтери зробили дуже велику роботу по тому, щоби одягнути військовослужбовців, підказати, що краще купувати. Функція держави тоді була наступна – придбання сотень БТР, танків, озброєння, того, що коштує десятки мільйонів гривень. Зараз ми це все звели воєдино. Тому можна констатувати, що ситуація по забезпеченню суттєво змінилася на краще. «Вона далека до перфектної, адже ми все «з коліс» робимо. Але порівняти те, що було рік тому, і те, що є зараз, – це дві різні логістичні системи, дві різні системи забезпечення. Сьогодні стало набагато ефективніше», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Окрім того він зазначив, що допомогу надають західні партнери: «Високої якості обмундирування прийшло з Канади і з Австралії. 30 тисяч комплектів з Канади, 10 тисяч – з Австралії».