У травні Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід нардепу Віктору Медведчуку, відправивши його під цілодобовий домашній арешт. Офіс генпрокурора буде просити продовжити домашній арешт політика.

Про це повідомили РБК-Україна в Офісі генпрокурора.

Прокурор клопотатиме про продовження термінів розслідування справи і домашнього арешту, що закінчуються 10 липня, повідомили в ОГУ.

Адвокат нардепа, якого підозрюють у держзраді, Богдан Коваль не виключає, що в найближчому майбутньому захист звернеться до українського суду з проханням скасувати підозру, пред’явлену Медведчуку.

Наразі підозрюваний, за словами адвоката, “повністю дотримується всіх умов домашнього арешту”.

Зазначимо, Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова передала Максиму Якубовському керівництво Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту, яке раніше очолював Гюндуз Мамедов. На сайті Офісу генпрокурора є відповідний наказ від 29 червня.

Водночас у Якубовського може бути конфлікт інтересів через Віктора Медведчука.

Отже, Якубовский керуватиме Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту. Цей департамент створили у 2019 році і він займається розслідуванням злочинів, що посягають на основи національної безпеки України, недоторканність державних кордонів, а злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. Цей же департамент співпрацює із Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів Росії, а також розслідує справу стосовно організації «Український вибір», яку очолює Віктор Медведчук.

За даними ЗМІ, із прокуратурою пов’язане все професійне життя Максима Якубовського, крім двох років: з 2011 до 2013 він працював експертом Центру правових ініціатив «Правова держава», який пов’язаний із кумом Володимира Путіна – Віктором Медведчуком.

Саме дворічною роботою в центрі Медведчука прокурор Якубовський пояснював походження своїх статків.

У червні 2015 року Якубовський брав участь у заході «Українського вибору» Віктора Медведчука. Крім того, на офіційному профайлі юриста Якубовського на сайті Спілки адвокатів було вказано телефон, який збігався з номером телефону центрального офісу «Українського вибору» Медведчука.

У лютому 2021 року Якубовський дав інтервʼю виданню «Цензор.нет», у якому підтвердив, що із 2012 до 2014 року (коли звільнився із прокуратури) працював в експертному центрі, який створили при «Українському виборі» Медведчука.

«Я ніколи не був членом «Українського вибору». Вони свого часу писали концепцію нового законопроєкту про боротьбу з корупцією і мене туди запросили допомогти. Мені це було цікаво, але то пересічна юридична робота», — запевняв Якубовський.

Восени 2015 року Максим Якубовский був одним зі 128 претендентів на посаду керівника новоствореної Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, однак він не дійшов до фіналу конкурсу.