Росія фактично оголосила дефолт за своїм зовнішнім боргом, тому що запропонувала власникам облігацій виплати в рублях, а не в доларах, заявило рейтингове агентство Standard & Poor’s.

Росія намагалася заплатити в рублях за дві номіновані у доларах облігації зі строком погашення 4 квітня, йдеться у повідомленні S&P, опублікованому у п’ятницю. Агентство заявило, що це рівносильно «вибірковому дефолту», оскільки інвестори навряд чи зможуть конвертувати рублі в «долари, еквівалентні сумам, що належать спочатку».

Відповідно до S&P, вибірковий дефолт оголошується, коли підприємство не виконало зобов’язання щодо конкретного зобов’язання, а не по всьому своєму боргу. Москва має 30-денний пільговий період з 4 квітня для виплати капіталу і відсотків, але S&P заявило, що не очікує конвертації виплат у долари, враховуючи західні санкції.

Повний валютний дефолт стане першим у Росії за століття, відколи лідер більшовиків Володимир Ленін відмовився від облігацій, випущених царським урядом.

Нагадаємо, РФ не може отримати доступ до своїх валютних резервів на $315 млрд через їхнє заморожування. За оцінками JPMorgan, на кінець 2021 року борг РФ в іноземній валюті становив близько $40 млрд. Близько половини цього боргу належало іноземним інвесторам. В адміністрації президента США підтвердили дефолт Росії.

Зазначимо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що санкції ЄС проти Росії подіяли як слабка вакцина і певною мірою навіть прискорили певні економічні процеси в РФ.

Санкції подіяли як надто слабка вакцина. На даному етапі вони не тільки не зупинили військову машину Путіна, а й певною мірою посилили певну економічну діяльність, що відбувається в Росії, – сказав Моравецький.