У Повітряних силах ЗСУ розповіли про вибухи у Криму та ворожі аеродроми, які необхідно “демілітаризувати”. 

На території Кримського півострова є “близько п’яти” аеродромів, подібних до того в Новофедорівці, де вдень у вівторок, 9 серпня, сталися вибухи в районі військового аеродрому біля міста Саки. Саме з цієї авіабази ворожі літаки летіли бомбити Запорізьку, Миколаївську та Херсонську області. 

У Міноборони Росії стверджували, що вибухи сталися через те, що здетонували боєприпаси. Повідомлялося про постраждалих і одного загиблого. 

Та цього не достатньо. У РФ на тимчасово захоплених територіях є бази “Бельбек”, “Джанкой” та інші, а в самій Росії та її союзниці Білорусі – “десятки аеродромів, звідки постійно вилітають літаки та перебувають у небі навколо України”. Такі бази в окупації треба знищувати.  

Про це в етері загальнонаціонального марафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він повідомив, що потенційно близько 10 бойових літаків росіян знищено: там ворог “в основному” розміщував багатоцільові винищувачі покоління 4+ Су-30СМ, тактичні розвідники Су-24МР, військово-транспортний Іл-76 та іншу авіатехніку, можливо, вертольоти”. 

Спікер Повітряних Сил розповів, що з Новофедорівки вилітали літаки, які завдавали ракетних ударів по Україні, зокрема протирадіолокаційними ракетами для придушення української ППО. 

“Тому будь-який виведений з ладу аеродром – це дуже добре. А якщо додатково там знищено з десяток літаків, це взагалі буде справжня перемога. Аеродроми – це надзвичайно важлива річ, яку потрібно демілітаризувати”, – пояснив Ігнат. 

Водночас, Росії, крім ракетних обстрілів, практично нічим відповісти Україні на удар по авіабазі в окупованому Криму, але російські терористи можуть мститися.

В ОК “Південь” сподіваються, що знищення 9 літаків зможе дещо полегшити ситуацію в повітрі. Разом з тим, потрібно усвідомлювати, що після таких втрат ворог може зажадати помсти або ж компенсації, і використовувати іншу авіацію, зокрема стратегічну, для завдання авіаційних та ракетних ударів. 

“Тому закликаємо усіх бути уважними до сигналів повітряної тривоги”, – наголосила речниця відомства Наталія Гуменюк. 

Таку ж думку висловив і військовий експерт Олег Жданов. Проте, говорячи про погрози Кремля щодо захопленої Запорізької АЕС та її можливого підриву, Жданов засумнівався в їх серйозності. 

“Залишається єдиний засіб – завдання ракетного удару. Судячи з останніх ракетних ударів і навіть застосування “Кинджала” по Вінниці, я скажу, що з ракетами теж напружено, мабуть. Тому масованого [удару] не буде, але груповий цілком може бути, удар по декількох цілях. Тому що на фронті кардинально вплинути на ситуацію РФ сьогодні не в змозі. На сьогоднішній день ми нав’язуємо їм порядок ведення бойових дій на всій лінії фронту”, – підкреслив експерт. 

Жданов також не вірить, що Путін піде на удар по Банковій. Він повторив, що будівля Офісу президента надійно захищена ще з радянських часів. 

Нагадаємо, що раніше експерт припускав з чого Збройні сили України могли атакувати російську авіабазу в окупованій Новофедорівці. Це могла бути протикорабельна ракета Harpoon або далекобійними ATACMS, поставку яких зі США поки офіційно не підтверджено. 

Жданов уточнив: попри те, що Harpoon є протикорабельним комплексом, він все ж має можливість потрапляти в наземні цілі. 

Другий варіант – це ATACMS. За його словами, під час четвертої зустрічі глав Міноборони на базі “Рамштайн” було вирішено не оголошувати весь список озброєння, яке поставляється Україні Заходом.