Росія дуже боїться, що Збройні сили України можуть почати наступ на Запорізькому напрямку.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Запорізький напрямок вартує усіх напрямків, які є на сьогоднішній день на лінії фронту. Запорізький напрямок нівелює повністю військову кампанію, затіяну Путіним у лютому проти України. Чому? Тому що наступ на Мелітополь – це звільнення Енергодара, повернення атомної електростанції під контроль України, повернення під контроль України Північнокримського каналу, вихід на перешийок в Крим і ліквідація сухопутного коридору в Крим, який сьогодні тимчасово пробила Російська Федерація”, – заявив він.

На думку Жданова, саме тому РФ завдає вогневих ударів по всьому Запорізькому напрямку, але наступати на Запоріжжя у неї немає сил.

“Говорити про те, що завтра Росія перейде в наступ, ні, у них на Запорізькому напрямку немає сил і засобів для цього. Про це ми можемо поговорити, якщо вони вистоять до цього, десь в грудні, а може після Нового року, якщо вони впораються з мобілізацією і будуть нарощувати свої зусилля, нарощувати війська, в тому числі, на Запорізькому напрямку”, – зазначив експерт.

Росія намагається створити «штучну кризу», захопивши Запорізьку атомну станцію, вважає Михайлов. На його думку, це ключ до того, щоб «призупинити конфлікт» і використати це для «перепочинку» армії РФ, переконаний аналітик організації Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов, свою думку він висловив виданню Радіо Свобода.

Запорізька атомна електростанція дуже важлива для російських військових, тому що вони політично створюють на цьому штучну кризу

– Запорізька атомна електростанція дуже важлива для російських військових, тому що вони політично створюють на цьому таку штучну кризу, яка має якось переконати міжнародне суспільство на те, щоб якось зупинити, принаймні, призупинити конфлікт. Це буде вигідно для російських військ, тому що вони будуть мати можливість якось відпочити, якось поповнитись і так далі. Саме тому з території Запорізької АЕС або з території, яка безпосередньо прилягає до Запорізької АЕС майже щодня обстрілюються українські міста та інші населені пункти на правому березі Дніпра. Я маю на увазі Нікопольську, Марганецьку громади і так далі. Зрозуміло, що для створення такої кризи росіянам потрібно утримувати контроль над Запорізькою АЕС.

Скоріш за все, російські війська будуть якось укріплювати свої оборонні позиції на запорізькому напрямку, щоб створити там принаймні таку ж концентрацію військ

– Але ми вважаємо, що не можуть також вестись якісь наступальні дії саме на запорізькому напрямку, в напрямку Запоріжжя. Теоретично це можливо, але навряд чи вони будуть успішними. Скоріш за все , росіяни будуть якось намагатись посилити війська на цьому напрямку, враховуючи чутки серед російських телеграм-каналів та іншого, що нібито Збройні сили України теж планують якийсь наступ. Зрозуміло, що, скоріш за все, російські війська будуть якось укріплювати свої оборонні позиції на цьому напрямку, щоб створити там принаймні таку ж концентрацію військ, яку ми бачимо на херсонському напрямку.

З іншого боку, знову ж таки, неможливо виключати, що буде якийсь новий безглуздий наступ на тому напрямку. Тому що безглузді наступи – це якась візитівка російської армії.

Дослідник пояснив, як деокупація Херсону впливатиме на подальшу військову ситуацію на південному фронті, а також, чи можливе просування ЗСУ на запорізькому напрямку.

– Щоб атакувати на запорізькому напрямку потрібно дуже багато сил і для цього, зрозуміло, що… Ми не знаємо насправді, чи є в України резерви на те, щоб відкривати ще третій активний фронт. З іншого ж боку, звільнення Херсонщини, воно ставить під загрозу російські шляхи постачання з окупованого Криму – під атаки «Хаймарсів», під обстріли, під інші можливо атаки і так далі.

Отже, саме, принаймні остаточне звільнення Херсону і вихід до Дніпра, він має дуже ускладнити ці дії росіян на запорізькому напрямку і, зрозуміло, що в разі звільнення Херсону, можливі українські дії з деокупації Запорізької області будуть значно спрощені.