Російська Федерація не зможе втримати окупований Крим та захоплені території Донецької і Луганської областей. Для цього їй потрібна мільйонна армія, а щоб таку армію підготувати, потрібно буде не менше, ніж кілька років.

У РФ немає стільки часу. Про це розповів військовий експерт, полковник запасу Роман Світан в інтерв’ю Главреду.

“Виходячи з тих сил і засобів, які є у Росії та, ймовірно, будуть у найближчі кілька років, вона не зможе утримати Донбас і Крим, про сухопутний коридор до півострова взагалі мовчу, тому що це зробити нереально. Щоб утримати Донбас і Крим, Росії потрібна приблизно мільйонна армія, але такої у неї немає, а на підготовку знадобиться кілька років, плюс її потрібно оснастити. Це нереально, у Росії немає стільки часу”, – пояснив Світан.

Він наголосив, що не бачить військового механізму, який би дозволив росіянам утримати і Крим, і Донбас.

“Росії нема чого протиставити тій допомозі, яку Україні надають США, і тій парадигмі про необхідність звільнення України та її повернення до кордонів 1991 року, яка склалася. Вона може запропонувати щось дипломатичне, політичне або договорнякове – яке завгодно, але тільки не військове”, – підсумував Світан.

Додамо, що військове командування добре прораховує тактичні дії. Всі рухи на фронті відбуваються лише за попереднього детального аналізу. Це допомагає зберегти життя військових та отримати кращі результати в бою. Про це 24 Каналу розповів Сергій Череватий – заступник командувача Східного угруповання ЗСУ з комунікацій.

На Бахмутському напрямку Збройні Сили Україні тиснуть на ворога, змушують його відступати. Ворог максимально концентрує свої зусилля на тому, щоб утримати плацдарми, підтягує резерви.

Іноді навіть намагається контратакувати в районі Берхівки, але безуспішно завдяки вогневому враженню ЗСУ.

«Крок за кроком звільняється українська земля з урахуванням тих факторів, що у нас немає переваги чисельної, аби швидко і якісно діяти з великими проривами. Але використовуємо навченість, мотивованість, а також кращу роботу штабів розрахунку наших операції»,– наголосив Сергій Череватий.

Російські окупанти завдають значних вогневих ударів по позиціях українських військових. Так, за 13 липня ворог 406 разів завдав ударів ствольною реактивною артилерією.

Крім того, на Бахмутському напрямку відбулось 12 боєзіткнень. В ході них ЗСУ знищили 73 окупантів, 156 було поранено, 2 – в полоні.

Також було знищено:

    2 ворожих танки;

    самохідну установку “Гвоздика”;

    4 БМП;

    реактивну систему залпового вогню “Град”;

    3 польові склади з боєприпасами;

    легкий броньований тягач МТ-ЛБ;

    2 безпілотники типу “Ланцет”.

На Соледарському напрямку за останні два тижні ініціативу перехопили ЗСУ. В них, можливо, не такі значні просування, адже головною метою є збереження життів наших військових.

«Рух іде. Ми беремо час, щоб закріпитися, верифікувати все і тоді вже доносити громадськості речі, які командування вважає за потрібне»,– наголосив Череватий.

Зауважимо, що окупанти днями оголосили, що начебто рухатимуться в бік Лиману. А зараз бої тривають в районі Зарічного та Торського. Ворог намагається прорватись на захід, ближче до Лиману.

Лимано-Куп’янський напрямок зараз є справді одним із ключових. Він давно є лідером за артилерійськими ударами. Не винятком стала й минула доба – 607 артилерійських обстрілів. Окупанти також завдали 7 авіаударів і здійснили 5 атак.