Полковник СБУ Роман Костенко заявив, що Україна давно б завдавала ударів по території РФ, але поки що нічим. Щойно в нас з’явиться далекобійна зброя (західного зразка або власного виробництва), ЗСУ почнуть бити по території Росії, щоб зупинити ракетний терор, повідомив Роман Костенко.

Полковник також наголосив: якби окупанти знали, що в нас є зброя, яка до них дістає, а отже, може бути застосована у відповідь, то, можливо, одразу ж перестали б запускати ракети по мирних українських містах, – пише Діалог.

 Секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки чітко відповів на запитання про те, що Україна має право завдавати ударів по військових об’єктах росіян, які перебувають на їхній території:

 “Якщо ми говоримо про їхні стратегічні об’єкти інфраструктури, то нам потрібна зброя, яка летить на відстань 1 тис. км і 500 м або 1 тис. км. Якби цю зброю нам дали, ще краще, якби ми довели до кінця нашу ракетну програму, то, можливо, і стріляти б не довелося, бо це стало б таким стримувальним фактором для росіян, що вони перестали б стріляти, розуміючи, що у відповідь їм теж прилетить”.

Полковник СБУ відзначив важливий момент на тему передачі Україні далекобійної зброї:

“Наше основне завдання зараз – чи отримати цю зброю, або її зробити для того, щоб вона у нас була і стримувала росіян від таких атак. Чому вони нам не дають таку зброю? Багато є чинників. Вся та далекобійна зброя, яку нам дають, ми не маємо права нею бити по російській території”.

Роман Костенко у підсумок зазначив, що ми повинні робити все, щоб зупинити ворога. Якщо для цього потрібно бити по російській території, то це наш обов’язок (не право, а обов’язок).