Через технічні характеристики Taurus, Німеччина не поспішає передавати Україні свої крилаті ракети, які дозволяли б ЗСУ краще націлюватися на такі об’єкти, як, наприклад, Кримський міст.

Наразі Taurus — єдиний реальний далекобійний засіб, який є у Німеччини.

Politico цитує доктора наук і експерта з ракет з Університету Осло Фабіана Гоффмана. За його словами, передані Україні британські Storm Shadow істотно поступаються німецьким Taurus за характеристиками.

Вся справа у боєголовці. У Taurus вона оснащена запобіжником PIMPF (програмований інтелектуальний багатоцільовий запобіжник), який розпізнає шари матеріалу і пустоти та може ефективніше уражати багатошарові або заглиблені цілі.

«Одна ракета, оснащена детонатором, чутливим до пустот, який «зчитує» шари, може, таким чином, завдати шкоди, якої раніше можна було досягти тільки за допомогою двох або трьох скинутих бомб», — зазначив Гофманн, додавши, що якщо Україна отримає ці ракети, вона зможе ефективно завдавати ударів по Кримському мосту.

Саме тому Шольц і тягне з поставками Taurus, пише видання. Журналісти пригадують канцлеру його недавню заяву, що руйнування моста призведе до небажаної «ескалації війни».

Крім того, Берлін стурбований тим, що ракети, які (як і Storm Shadow/SCALP) використовують систему картографування контурів місцевості, щоб не збитися з курсу за відсутності GPS, потребуватимуть топографічних даних цілей, запрограмованих у їхні системи наведення Німеччиною.

Експерти погоджуються, що Україні знадобиться більше геоданих для запуску Taurus, ніж для SCALP або Storm Shadow. Та й навчання українських солдатів цьому процесу вимагає більше часу, «оскільки воно більш складне».

Але Гоффман не вважає це «аргументом», оскільки більшість топографічних даних, необхідних для системи контурного картографування Taurus, є загальнодоступними.