За повідомленням Інституту вивчення війни, підтверджень російського просування в напрямку Липців на Харківщині поки що немає.

ISW повідомив, що російські джерела стверджують про просування до 800 метрів у напрямку Липців, але візуальних підтверджень немає. Однак варто відзначити незначне просування російських військ у Вовчанську.

“Російські війська 19 травня продовжували наступальні операції поблизу Липців (на північний схід від міста Харків), але не здійснили жодного підтвердженого просування. 19 травня російський військовий блогер заявив, що 18 травня російські війська просунулися на глибину до 800 метрів у невстановленому районі в напрямку Липців, хоча ISW не знайшов візуального підтвердження цієї заяви”, – повідомив Інститут вивчення війни.

Міністерство оборони Російської Федерації твердило, що Старицю (що знаходиться на заході від Вовчанська) захопили елементи російського Північного військового округу, хоча Інститут стратегічних досліджень не мав підтвердження цього.

Згідно з аналізом Інституту вивчення війни, російська сторона має намір захопити міста Часів Яр і Вовчанськ.

У звіті Інституту вивчення війни відзначається, що російські війська недавно посилили свої дії з метою захоплення стратегічно важливого міста Часів Яр. Вони використовують наступи на північному напрямку Харківської області та сході України, щоб збільшити тиск на Збройні Сили України.

Згідно з аналізом даних, окупанти не досягли помітних тактичних успіхів в області Часового Яру після ротного механізованого штурму на східній околиці міста 4 квітня і не проводили подібних механізованих штурмів у цьому районі до 17 травня.

Слід зазначити, що після штурму 4 квітня російські наступальні операції набули більшої активності поблизу Часового Яру. Недавні механізовані штурми, які відбулися в цьому районі, можуть свідчити про загальне зростання зусиль Росії щодо захоплення цього міста.

Аналітики відзначають, що з тактичної точки зору для окупантів стратегічно важливим є захоплення Часового Яру, оскільки це надало б російським військам перевагу в подальших військових операціях на Костянтинівку і Дружківку – міста, які утворюють південну частину українського оборонного поясу і є ключовими для оборони України в Донецькій області.

Варто додати, що російські сили зараз надають пріоритет захопленню Вовчанська, оскільки це, ймовірно, одна з тактичних цілей першої фази наступальних операцій на півночі Харківської області, що залишилися.

Російське військове командування, ймовірно, вибрало захоплення Вовчанська як одну з ключових тактичних цілей першої фази наступальної операції на півночі Харківської області. Місто є найбільшим населеним пунктом безпосередньо на кордоні, що забезпечило б російським військам плацдарм, близький до російського тилу. Це надасть можливість підготовки та розпочати другу фазу російської наступальної операції.

Проте, експерти висловлюють невизначеність стосовно того, чи буде друга фаза російської наступальної операції на півночі Харківської області пріоритетною для Росії у зв’язку з розширенням бажаної «буферної зони» вздовж кордону, чи ж оперативна мета полягає в просуванні на ефективну дальність для артилерії до Харкова та його околиць.

Війська РФ також можуть передбачити наступний етап наступальної операції в районі Вовчанська з метою просунутися до Великого Бурлука, щоб створити загрозу для оперативного тилу українського угруповання, яке здійснює оборону на напрямку Куп’янського.