В окупованому Криму святкування дня народження Тараса Шевченка – заборонене. Попри це, у самому центрі Сімферополя жителі міста не побоялися вийти на вулицю із українськими прапорами та портретами поета. Новину повідомляє Корупція.інфо з посиланням на «Guardian». 

«Декілька сміливців прийшли, щоб відсвяткувати день народження українського поета Тараса Шевченка в Сімферополі. Їх близько 30 тут», – розповів російський журналіст. З його слів, активісти тримали в руках прапори України та кримських татар.

Відомо, що декілька кримчан  подали заявку на проведення акції вшанування Тараса Шевченка у центрі Сімферополя біля пам’ятника поету, адже саме там до капітуляції півострова щороку проходили патріотичні мітинги. Самопроголошена влада таку ініціативу не схвалила, дозволивши провести акцію виключно у парку ім. Гагаріна, що розташований ледве на за Сімферополем. 

Один із лідерів української спільноти Криму Андрій Щекуна розповів, що за ідею відзначення дня народження Шевченка так звана «влада» погрожувала відкриттям кримінальних справ.

«Наших активістів залякували відповідальністю за можливі прояви екстремізму, хоча наша акція апріорі є мирною, і погодили її проведення лише тоді, коли вони підписали зобов’язання жодних екстремістських дій не вчиняти», – зізнався Щекун.

Нагадаємо, сьогодні, 9 березня, у Харкові скасували всі урочисті заходи з нагоди дня народження Тараса Шевченка, аби уникнути провокацій і можливих терактів з боку сепаратистів.

63267c57ef7d54caadfde58e64e9b3bc1425895910

 

Джерело: КОрупція.інфо