крим

Київ – Робоча група під керівництвом глави Меджлісу Рефата Чубарова завершила роботу над проектом закону про статус кримськотатарського народу. Якщо даний документ буде прийнятий, Меджліс і Курултай будуть вбудовані в систему державної влади України та почнуть отримувати кошти з держбюджету. Крім того, в українському законодавстві буде юридично закріплено право кримських татар на участь у захисті навколишнього середовища Криму та квоти в органах влади різних рівнів.

Меджліс вже довгі роки домагається прийняття окремого закону України, який би присвоїв кримським татарам статус корінного народу. З 1996 року в парламенті не раз реєструвалися відповідні законопроекти, однак досі жоден з них не був проголосований.

Вже після того, як Росія взяла Крим під свій адміністративний контроль, – 20 березня 2014 Верховна Рада прийняла постанову, в якій кримські татари визнавалися корінним народом. У цьому документі Кабінету міністрів доручалося в терміновому порядку додатково розробити законодавство, в якому більш детально були б прописані права кримськотатарського народу. Однак це доручення так і залишилося лише на папері.

У грудні минулого року була створена робоча комісія щодо законодавчого врегулювання статусу кримських татар, до якої увійшли 35 представників центральних органів влади та незалежні експерти. Цю роботу очолив Рефат Чубаров. Через 4 місяці представники робочої комісії заявили, що ними підготовлено два законопроекти: про статус кримськотатарського народу, а також про малочисельних корінних народах України – караїмів та кримчаків.

Один з авторів законопроекту – експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер повідомила, що при розробці законопроекту враховувався європейський досвід захисту прав корінних народів. Зокрема, як приклад була використана практика скандинавських країн, де діють парламенти народу саамі.

«Відповідно до конституціями і законодавством Швеції, Норвегії та Фінляндії, гарантується право на створення так званих парламентів саамі як легітимних і репрезентативних органів корінного народу. Їх фінансування з держбюджету належить тільки саамі », – підкреслила Беліцер.

Які права дає законопроект?

Завідувач відділом забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Арсен Жумаділов зазначив, що, відповідно до законопроекту, органи національного самоврядування кримських татар – Меджліс і Курултай – легалізуються і вбудовуються в вертикаль державної влади України.

«Йдеться про самоврядування кримськотатарського народу. Це те, що де-факто народ вже робить, але це не було врегульовано і де-юре не визнавалося. Йдеться про нашу освіту, нашій культурі, спорті та деяких інших речах. Це ті сфери суспільного життя, де кримськотатарський народ самоврядних », – сказав Жумаділов.

За його словами, проект закону також гарантує право кримських татар на участь в охороні навколишнього середовища. Дана норма, як стверджує Жумаділов, закріплюється також у резолюції ООН про корінні народи. Крім того, відповідно до законопроекту, з кримськими татарами в обов'язковому порядку повинен бути узгоджений питання про розміщення військових баз на території Криму.


«Це питання є дуже важливим. Це могло б створити певні труднощі для окупантів з Росії в аргументації та обґрунтуванні своїх дій в Криму. Кримськотатарський народ завжди був проти розміщення в Севастополі військової бази. Якби ми мали право на блокування цих рішень, у тому числі Харківських угод, ми могли уникнути того, з чим ми зіткнулися в минулому році », – зазначив Жумаділов.

За його словами, Меджліс і Курултай не тільки визнаються легальними органами, а й отримують державне фінансування, згідно з розробленим проектом закону. Крім того, в документі зазначено, що кримські татари отримують квоти в органах влади та місцевого самоврядування.

«Є квота на рівні Верховної Ради АРК на рівні 20%. У місцевих радах ці квоти мають бути прямо пропорційними по відношенню до кримськотатарського населення в тій чи іншій адміністративно-територіальній одиниці », – сказав Жумаділов.

А у складі Верховної Ради України, за його словами, квоти для кримських татар не передбачені. В останній редакції законопроекту значиться, що в парламенті з'являється нова посада – Уповноважений Курултаю кримськотатарського народу, який має певний обсяг прав для того, щоб доносити позицію кримських татар до депутатів.

Джелял: Пряма користь від закону відсутня

Меджліс кримськотатарського народу підтримує прийняття даного законопроекту, навіть незважаючи на те, що Крим на даний момент є непідконтрольним української влади. Про це в коментарі для Крим.Реаліі заявив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

«Іноді навіть запізнілі процеси доречні й корисні. Природно, сьогодні Крим знаходиться в дуже складному статусі. Але при цьому ми в Меджлісі виходимо з того, що, з точки зору міжнародного права, статус Криму не врегульоване. Росія вважає його власною територією, Україна, як і вся світова спільнота, – окупованою територією. Тому кримські татари на сьогоднішній день є корінним народом України, і тому, природно треба знаходити інструменти захисту та реалізації прав кримськотатарського народу », – сказав він.

При цьому, на думку Джелял, пряма користь від цього закону для кримських татар відсутня. Але, як вважає він, за допомогою цього документа можна заробити непрямі дивіденди. За його словами, в Криму органи самоврядування, створені кримськими татарами, піддаються гонінням з боку влади, і факт вільної діяльності Меджлісу і Курултаю на території материкової України стане прикладом, який можна позитивно використовувати.


Лідери національного руху кримських татар, що проживають на материковій частині України, також позитивно оцінюють появу законопроекту про статус кримськотатарського народу. Голова Херсонського регіонального Меджлісу Асан Алієв у коментарі для Крим.Реаліі висловив жаль, що цей документ не був прийнятий раніше.

«Такий закон давно треба було приймати. У нас би сьогодні не було окупованого Криму, якби Україна прийняла цей закон двадцять років тому, позиція була б інша. І кримські татари захищали б Крим не на рівні мітингів, а вже на державному рівні », – сказав Алієв.

За його словами, кримські татари в місцях компактного проживання на материковій Україні позитивно поставляться до прийняття закону, який буде гарантувати квоти в місцевих радах.

«У нас є і кваліфіковані кадри, і великий інтелектуальний запас. Я думаю, є кому гідно представляти кримських татар в державних структурах. Ми вітаємо це, і ми готові до цього. Треба було давно приймати цю норму, тому що сьогодні на континентальній Україні кримські татари представлені не пропорційно », – заявив Алієв.

Кримські татари, які працюють в структурах фактичної влади Криму, критично ставляться до прийняття закону про статус кримськотатарського народу. Депутат Державної ради Лентун Безазієв, вважає, що на життя його співвітчизників поява цього документа ніяк не вплине.

«Крим – у складі Російської Федерації. Кримськотатарський народ проживає в Криму. Те, що Україна щось там приймає, – це їхня справа, а нас це абсолютно не стосується », – сказав депутат.

У березні минулого року, після того, як російські війська захопили ключові адміністративні будівлі, кримський парламент також прийняв постанову про надання кримським татарам квот в органах влади всіх рівнів. Проте пізніше ця ініціатива так і не була втілена в життя. Безазієв вважає, що Росії поки рано вводити квоти для кримських татар в органах влади.


«У 90-ті роки я був віце-прем'єром з міжнаціональних справ і пробивав квоти. У Києві ми пробили дозвіл на 18 осіб. Ну, прийшли ці товариші меджлісівці, ну ні хера ж вони нічого не зробили. Фінансування по лінії держбюджету тільки впало », – сказав Безазієв.

У той же час українські експерти, які працювали над текстом законопроекту, вважають, що в 90-і роки досвід введення квот для корінних народів в парламенті Криму був позитивним. Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко нагадала, що тоді це дозволило кримськотатарським активістам стати політиками всеукраїнського рівня.

«Мені здається, що в плані політичної інтеграції, заходів посиленої підтримки введення квот є дуже природним, корисним і має позитивні наслідки», – сказала вона.

Тищенко також зазначила, що прийняття закону є запізнілим, але воно може дозволити українській державі виправити власні помилки. Очікується, що законопроект про статус кримськотатарського народу буде внесений до парламенту до 18 травня – річниці депортації кримських татар 1944 року.