384760152

Лише кожен 12-й учасник п'ятої хвилі мобілізації, яка нині триває в Україні, йде захищати країну добровільно.  Аби виконати план, військові комісари влаштовують облави на хостели, чатують з ДАІ,  прочісують  ринки та супермаркети.

Для порівняння, під час четвертої хвилі мобілізації добровольцем був кожен восьмий. У пошуках живої сили, військові комісари працюють на всіх фронтах.  У Харкові  Георгію повістку вручили на посту ДАІ. Заради мобілізації, комісари йдуть на ринки та в супермаркети.  У Запоріжжі автобус із заводчанами, яких везли зі зміни зупинили прямо на мосту і почали виписувати повістки.

Хлопець, на ім'я Михайло розповідає, що за ним візитери у міліцейській та військовій формі  прийшли у хостел о сьомій ранку. Переконує: документів – на вимогу не надали. Натомість у всіх чоловіків паспорти забрали і відвезли на медкомісію.  Військові комісари, каже хлопець, були не надто привітні.

Казали: "тобі 25 років. "П*ська" у майонезну банку не влазить, а ти мені мізки компостуєш".  Називали "шматком лайна".   ВІд проходження комісії хлопці відмовились. Правоохоронці, які супроводжували військових, порадили по документи їхати у військомат. Лише одному із п'яти чоловіків вручили повістку. Іншим, як і Михайлові, зареєстрованому на Закарпатті, виписали протокол про адмінпорушення, мовляв він, приїхавши до Києва, не став на облік у воєнкоматі столиці.

Проте хлопець переконує: у Києві він у відрядженні. Працює на мережу хостелів і весь час переміщається по країні. На місце ж реєстрації, запевняє, не надходила жодна повістка. Юристи переконують: що міліція, що комісари – діють незаконно. Адже зайти у приміщення можуть тільки правоохоронці, маючи на це дозвіл, або орієнтування. У МВС коментарі скупі. Відзначають, що працівники міліції виконують функції підтримання громадського порядку.

Нині, кажуть військові, у них план на п'яту хвилю мобілізації. Тому, міліціонери активно шукають "ухилянтів". Чому ж  нерідко на медкомісії замість порушників закону про мобілізацію відправляють кого попало, не пояснюють. Натомість, тиснуть на патріотизм. Речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов підкреслює "немає чітко визначеної процедури вручення повісток".  

Немає жодного закону,  у якому б чітко було прописано, якою має бути повістка та як саме її мають вручати, погоджуються юристи. І якщо щодо "ухилянтів" порушено вже сотні кримінальних проваджень, то серед комісарів за  поголовну "рекрутчину" жодного не притягнуто, навіть, до показової, відповідальності.