kinder_003

Мерія Львова збирається закрити дитячі садки на період розпалу літніх канікул. Матусям-татусів певно доведеться викласти близько 4 тисяч за няньку для свого чада.

Під час проведення журналістського розслідування, команда інформаційного агентства Корупція.інфо дізналась про факт, який може неабияк вплинути на бюджет сімей, які не зможуть цього літа дозволити собі відпустку із сім'ї єю біля моря. А таких тепер, зважаючи на ситуацію із війною та економічну ситуацію в країні, більшість.

Редакція Корупція Інфо вирішила звернутись до львівської мерії із запитом з проханням пояснити той факт, що у Львові в липні збираються закрити дошкільні навчальні заклади (дитсадки). Як зазначено у інформаційному запиті, надісланому на адресу мера Садового, закриття освітніх закладів відбувається за ініціативи окремих посадовців.

Користуючись конституційним правом, наданим ст. 34 Основного закону, редакція попросила надати вичерпну інформацію та копії тих рішень місцевої влади, на основі яких було прийняте рішення про закриття садків. Іншими двома питаннями, які зацікавили читачів видання та які у запиті передали міру журналісти агентства були такі: хто із посадовців був ініціатором прийняття відповідного рішення та що є причиною закриття дошкільних закладів у Львові у період, коли далеко не всі львів'яні поїдуть на відпочинок, забравши при цьому своїх чад із дитсадків.

2

Незабаром на адресу редакції прийшла відповідь із міської ради. І хоча сам запит, як і відповідь на нього, були надіслані ще на початку червня, початок липня і закриття дитсадків, яке супроводжуватиме цей місяць, актуалізує проблему.

1

Зокрема, надактуальною вона стає, якщо торкнутись фінансового питання. Адже батькам, які у липні не матимуть змоги взяти відпустку, і це стосується не лише тих, хто не може собі її дозволити у фінансовому плані, але й тих, кому не дозволяє піти у відпустку графік відпусток.

Логічно, що будь-яка компанія не може відпустити на канікули одразу всіх своїх працівників. Хтось має залишитись на робочому місці. Саме таким працівникам, які, крім того є батьками дошкільнят не поталанило цьогоріч найбільше. Вони змушені будуть викласти чималеньку суму, аби забезпечити догляд малюкам.

Ми вже висвітлювали цю тему у своєму матеріалі "Самопоміч": допоможи собі сам" від 29 травня цього року. Зокрема, там зазначалося: “Вартість середньостатистичного дитячого садочка за місяць становить 240 грн. У свою чергу, вартість послуги няні, яка виконуватиме ті ж фунції в домашніх умовах – приблизно 150 гривень за день. Тобто, догляд за малям влетить батькам в хорошу копієчку – приблизно 4000 гривень. Та чи всі львів'яні заробляють хоча б половину цієї суми за місяць?"

І хоча, як зазначили у відповіді на журналістський запит працівники міськради, "у тієї годину, коли один дошкільний навчальний заклад тимчасово призупинятиме свою діяльність, в цей період працюватиме інший у цьому ж мікрорайоні" все ж проблем із влаштуванням дітей у садки скоріш за все не уникнути.

Крім вищевказаного, у відповіді на запит міськрада розказала, що причиною того, що деякі із дитячих садочків буде зачинено у липні є ті, що там проводитимуть ремонт приміщень та системи опалення і водопостачання.

Задля того, аби не бути критиканами, наведемо додаткові кроки, які б усунули ті проблеми, із якими стикнулися нині батьки дітей дошкільного віку. Зокрема, можна було б заздалегідь, бодай за півроку, скласти графік чергувань виховательок із садків, які "перебувають у стані ремонту" в інших садках мікрорайону. Такий крок певною мірою запобіг бі такому явищу, при якому дитина, яка звикла до своєї виховательки, плачі і відчуває дискомфорт із "чужою" вихователькою. Звісно, забезпечити кожне дитя "рідною" вихователькою не вдасться, але зовсім відпускати малюків у "чужі руки" теж не годиться.
Сьогодні надворі 24 червня. Тобто до початку нелегкого періоду залишився тиждень. Всі батьки, у яких виникатимуть труднощі з влаштуванням дитини у "нерідний" садок пропонуємо звертатись до нашого інформагентства. Ми намагатимемось сприяти усуненню тих незручностей, які, ймовірно, постануть перед Вами у липні.