topNews

Заступник Генерального прокурора України Давід Сакварелідзе пообіцяв перевірити до копійки походження 6,4 мільйона гривень, які були внесені як застава за екс-заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна, підозрюваного у вимаганні хабара в особливо великих розмірах.
Про це Сакварелідзе заявив на прес-конференції в понеділок у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу, передає Корупція.Інфо.

«Що стосується суми застави одного з фігурантів (Шапакіна – ред.) нашої справи, так вже побудоване законодавство, на жаль, що воно дає можливість знайти лазівки: на якомусь етапі через заставу уникати на якийсь час від слідства. Але Верховна Рада вже дозріла до того, щоб там була й альтернатива. Тобто, заставу прибирати це, звичайно ж, неможливо, тому що це суперечить європейським стандартам, але при застосуванні застави має враховуватися фінансовий стан кожного обвинуваченого», – сказав Сакварелідзе.

За його словами, така система працює в усіх цивілізованих країнах і вона має працювати і в Україні. Він зазначив, якщо людина має майно на декілька мільйонів доларів, то одну десяту частину застави «вона завжди із задоволенням заплатить». «Це комфортна для неї сума», – додав він.
Сакварелідзе також повідомив, що в Генпрокуратурі прекрасно розуміють, яким чином чиновник, маючи дуже низьку заробітну плату, з легкістю може внести заставу в сотні тисяч доларів. Виходячи з цього, заступник Генпрокурора підкреслив, що відомство перевірятиме кожну копійку, внесену за фігурантів справ, подібних до справи Шапакіна.

«Але цікаво: люди мають безперервну кар'єру в органах прокуратури 27-30 років з дуже низькою зарплатою, але дуже легко платять заставу в 300-350 тисяч доларів, наприклад, або раптом з'являються якісь близькі друзі, бізнесмени, які із задоволенням теж платять за них заставу. Дружба – це, звичайно ж, дуже добре, але ми всі розуміємо, як це все в реальному житті відбувається. Так що ми не сліпі, ми працюватимемо в усіх таких напрямах, ми перевірятимемо кожну копійку, задекларовану і не задекларовану, всіх таких фігурантів у таких справах, і будемо, звичайно, ділитися усією цією інформацією з громадськістю, щоб, врешті-решт, вийти з цього стану самообману», – підкреслив він.

Нагадаємо, 24 липня колишній перший замголови Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін вніс заставу в 6,4 млн грн і вийшов із СІЗО.