Цього разу список «Чиновників тижня» поповнить можновладець, скандал навколо якого крутиться ось уже декілька днів та для якого вибори – створили передумови для розвалу репутації та як наслідок можливої люстрації.

Мова йтиме про Голову центральної виборчої комісії Охендовського Михайла Володимировича.

Цікаво, що сьогодні, 16 листопада, у мережі повилося розкішних палаців Охендовського і Ко під Києвом.

Маєтки знаходяться всього в кілометрі від Києва і в п'яти кілометрах від Вишгорода.

Активісти руху Автомайдан за допомогою дрона зняли відео п'яти розкішних палаців під Києвом, три з яких, за їхньою інформацією, належать Віктору Медведчуку,

Михайлу Охендовському та Ігорю Суркісу .

"Відзняв сьогодні чудове відео. Відгадайте загадку: де на цьому відео палац Медведчука, де палац Суркіса і де палац Охендовського? І яким ще двом чудовиськам кремлівської банди належать інші два маєтки біля самого Києва!" – підписав розміщене в Facebook відео активіст Автомайдану. 

Зазначимо, маєтки знаходяться по сусідству від розташованої неподалік траси, їх відділяє високий паркан. Крім того ці палаци знаходяться всього в кілометрі від Києва і в п'яти кілометрах від Вишгорода.

 

Скандальний підрахунок голосів: вибори 2014

Кілька днів тому розгорівся скандал після ухвалення рішень ЦВК про повторний підрахунок голосів на дільницях округів № 30 та 50  (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область та Красноармійськ, Донецька область відповідно).

Сам голова ЦВК, пан Михайло заявив  про те, що до нього почали надходити «переконливі прохання зупинитись» та навіть прямі погрози.

Мало того, відповідно до слів голови ЦВК відношення до погроз і фальсифікацій має голова Дніпропетровської ОДА Коломойський.

За останній тиждень мені неодноразово натякали на те, що моя принципова позиція викликала серйозне невдоволення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського», – заявив він

У свою чергу глава Дніпропетровської ОДА, олігарх Ігор Коломойський відповів:

З приводу натяків пана Охендовського про те, що я комусь висловлював нібито невдоволення результатами виборів у низці проблемних округах, хотів би для початку його запитати: чи був він на минулих вихідних в одному з елітних офісних будівель на вулиці Володимирській в Києві пізно увечері, і як часто там бував раніше, як він там взагалі опинився, з ким він там зустрічався і з якою метою».

Така заява Коломойського зразу викликала неабияке зацікавлення серед журналістів. Та ще й у мережі з’явилося те ексклюзивне відео в якому підтверджуються слова Коломойського.

Також голова ОДА додав:

Поки обмежуся відомою народною приказкою -"на злодієві шапка горить".

Як тільки в пресі з'явилися повідомлення про те, що з приводу діяльності пана Охендовського ведеться розслідування, як у нього одразу виникла невиправдано бурхлива реакція.

І як виявилось, розслідування навколо особи Охендовського виявило скандальну інформацію…

 

Прорегіональська орієнтація

Відомо, що свою кар'єру Охендовський теж почав зі скандалу, захищаючи фальшиву перемогу Віктора Януковича ще в 2004-му. Власне головою ЦВК він теж став завдяки «більшості» Януковича

Також у минулому Охендовському часто закидали про тісний зв'язок з уже офіційно не існуючою Партією Регіонів.

На президентських виборах 2004 року у Верховному Суді України він відстоював позицію ківаловського Центрвиборчкому, який оголосив переможцем другого туру провладного кандидата Віктора Януковича.

Це рішення ЦВК було оскаржено представниками кандидата від опозиції Віктора Ющенка, і в підсумку ВСУ визнав факт масової фальсифікації підсумків волевиявлення громадян.

А також на позачергових парламентських виборах 2007 року, на думку спостерігачів, дії Охендовського збігалися з інтересами Партії регіонів.

 

Хабар за "правильний" підрахунок голосів

Найгучніший скандал розгорівся навколо розслідування журналістів ТСН, щодо отримання главою ЦВК хабаря за фальсифікацію результатів голосування.

Питання за достатнього фактажу обґрунтоване і логічне, адже хто може якнайкраще впливати на результати виборів, як не глава ЦВК!

Суть розслідування базується на тому, що надійні джерела повідомили журналістам про протиправні дії чиновника.

Вчора, 10 листопада, оголосили остаточні результати виборів до Верховної Ради. Однак, запитань залишається чимало.

Зокрема журналісти програми «ТСН. Тиждень» шукали на них відповіді, а натрапили на серйозний скандал, пов'язаний із нинішнім головою ЦВК Михайлом Охендовським.

Після анонсувавання розслідування з приводу Охендовського журналісти отримали бурхливу реакцію очільник Центрвиборчкому.

Голова ЦВК устиг зробити кілька заяв і звинуватити голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, ще навіть не знаючи, у чому суть розслідування.

Кандидати в народні депутати із проблемних округів заявляють, що результати виборів "зливають", а ЦВК цьому не протидіє.

Стало відомо про спробу Михайла Охендовського збагатитися за рахунок виборчого процесу.

Як у розпал підрахунку голосів знайшовся час для відвідин одного з офісів на вулиці Володимирській?

Про це свідчить відзняте відео, яке підтверджує перебування там голови ЦВК. Спочатку видно, як дороге авто заїжджає на паркінг. Далі видно, як Охендовський піднімається в ліфті, іде в офіс. А коли звідти виходить, то охоронець подає йому пальто та допомагає одягнутися.

Офіс – «дуже впливовий» і, можливо, на думку Охендовського, достатньо багатий, аби знайти в ньому гроші за правильний підрахунок голосів на спірному окрузі.

Виник ряд цікавих запитань: чи впізнає він себе на цьому відео? чи не перебували в цьому офісі кандидати зі спірних округів? навіщо він пішов на зустріч з ними і з ким він там зустрічався?..

Хабар голові Центрвиборчкому – гіршої історії для українських виборів годі й придумати.

Але це таки може пояснити прямо протилежні рішення, які приймає Охендовський в однакових обставинах.

Зокрема, вчора він уже виступив перед пресою – ну, майже всіма, не запросили журналістів "1+1".

 

Лобіювання представникам регіоналів

Мажоритарні округи стали справжнім полем битви між представниками режиму Януковича з одного боку і представниками Майдану з іншого. Конкуренцію їм усюди створювали колишні регіонали, що ховалися то під псевдо, чи-то під самовисуванцями, чи-то під якоюсь екзотичною партійною вивіскою. А інколи і зовсім не ховалися – висуваючись від новоствореного "Опозиційного блоку".

Якщо уважніше придивитися до проблемних округів, то сумнівів не лишається: 30-й, 38-й, 50-й, 59-й, 60-й, 63-й округи – це території, де спонсори колишніх регіоналів ще й досі мають не абиякий вплив у всіх сферах.

Нагнали зараз спецпризначенців 500-700 людей, які просто заблокували це приміщення ОВК і наших спостерігачів, кандидатів, довірених осіб. Туди просто не допускають. Пане президенте, зверніть на це увагу. Там іде злив, просто злив території. За що ми тоді воювали? Ми ці території звільняли. Я навіть не знаю, що сказати, коли територія, яку ми звільняли, зараз просто віддається сепаратистам", – зазначив кандидат у народні депутати по округу №59 Валентин Манько.

59-й округ наразі – найпроблемніший: два кандидати-лідери. Манько – замкомбата "Дніпро", та Сажко – мер-сепаратист, який раніше помічений в агітації за псевдореферендум "ДНР". 1 листопада, після підрахунку голосів, стало зрозуміло, що з пристойним відривом переміг учасник АТО Манько, про що свідчить відповідний протокол. Проте далі з'явилися озброєні люди, які не давали працювати нікому – ні спостерігачам, ні членам комісій, ні пресі.

Військова техніка, яка за логікою мала б перебувати у зоні АТО, чомусь перекидається для того, аби допомогти "правильному" підрахунку голосів, а озброєні вояки з'являються у приміщенні ДВК.

Усі заяви в ЦВК від Манька ігнорувалися. А членів виборчкомів озброєні люди розділили на правильних і неправильних та заблокували. Це підтверджує один із членів комісії:

Они единолично, открыли двери, открыли сейф, что происходило с документацией – мы знать не можем, после этого закрыли нас с 6:30 утра и до этого момента, никого не впуская.

Не менш кричуща ситуація і в 38-му окрузі. Там проти афільованого з компаніями колишнього віцепрем'єра часів Януковича Вілкула – Вадима Нестеренка – по 38-му округу йде нинішній радник президента Порошенка, відомий генерал Кузьмук.

Про підкуп виборців не говорив лиш лінивий: роздавали талони на хліб та складали списки виборців, які нібито готові за нього проголосувати. Як підсумок, народ обурився, вийшов під ОВК. Суд постановив – голоси перерахувати. Проте цього не роблять – бо не вигідно Нестеренку.

Голова комісії пан Селихов непомітно нищить протоколи, паралельно погрожуючи членам комісії, які не готові до фальсифікацій.

"После 12 ночи в мою дверь начали раздаваться страшные удары. Я считаю, что этих людей прислал Павел Иванович Селихов – больше некому было среди ночи меня тащить в комиссию насильственным путем. И всё, что происходит сейчас в комиссии и возле нашего горисполкома, – жгут шины, Майдан собирается – закрадывается мысли, что у нас в округе были какие-то фальсификации", – говорить член ОВК №38 Олена Змієнко.

Мінімальне порівняння середніх цифр по області та по округах, де розміщені підприємства, пов'язувані з Вілкулом, одразу показує непропорційну активність виборців.

Якщо "Опозиційний блок" на Дніпропетровщині набрав 24 відсотки, то в Кривому Розі – 28%, а в Павлограді – чомусь майже 40%. Для порівняння, в Дніпропетровську знайшовся ледь 21 відсоток прихильників регіоналів. Із явкою те ж саме. У Дніпропетровську – це 46 відсотків. А в Кривому Розі та Павлограді – чомусь за 50%. Та абсолютно тотожні проблеми з фальсифікаціями виникали і на інших округах. Зокрема, 30-му чи 50-му.

Голова ЦВК Охендовський в абсолютно однакових обставинах виступає з діаметрально протилежними заявами. В одній каже, він проти перерахунку голосів. В іншій каже, що треба перераховувати.

І що цікаво, чомусь у бік регіонального кандидата. Чим керується пан Охендовський, наразі невідомо.

Ще одна жертва свавілля голови ЦВК – Олесь Городецький. Уже завтра він міг би стати народним депутатом. Його 57 місце у "Народному фронті" – прохідне. Та попри обов'язкове до негайного виконання рішення суду, його досі не зареєстрували навіть як кандидата у депутати.

 

Охендовський як голова комісії, очевидно, несе найбільшу відповідальність. У нас відбулася особиста зустріч, на якій він мені сказав, що Ви на цих виборах ніколи не станете кандидатом у депутати і не станете депутатом. Принаймні, він за це не буде голосувати", – стверджує кандидат у народні депутати Олесь Городецький.

 

У підсумку перевибори до Верховної Ради були спричинені засиллям у ній антиукраїнських депутатів. Але виявилось, що міняти парламент ми доручили тим, кого, можливо, треба було замінити насамперед.

Як результаті – гучний скандал, який лише набирає обертів та ставить під сумнів безтурботне життя Голови ЦВК.