Закон про олігархів, підтриманий Верховною Радою у першому читанні, є “порожньою ініціативою”, яка не спрацює.

Про це в ефірі програми “Ток-шоу №1” на телеканалі “Україна 24” заявив народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк.

“Цей законопроєкт, по-перше, був на 12 сторінок, що вже насторожує. Я вам скажу відверто, це повністю порожня ініціатива. Що змінює цей законопроєкт – право РНБО приймати, хто є олігархом, а хто ні. Як це буде далі реалізовуватись, не знаю – щонайменше для піару. Ну, ми ж почуємо, що когось визнали олігархами, і після цього олігарх перестає бути олігархом і подає декларацію. Але це не працює, тому що в жодній країні світу це не спрацювало. США мали своїх олігархів – і США використовували антимонопольний орган, і олігархи не стали проблемою для США”, – заявив Железняк.

Нардеп зазначив, що уважно вивчив лист омбудсмена Людмили Денісової, яка звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з 15 пунктами щодо цього закону.

“Щонайменше, вони мають рацію. Там перший пункт, що посилення ролі РНБО не відповідає ані логіці, ані Конституції. І ми домовилися з колегами між першим і другим читанням відправити цей закон у Венеційську комісію”, – сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада 1 липня прийняла в першому читанні законопроєкт президента Володимира Зеленського №5599 про обмеження впливу олігархів, який він подав на розгляд парламенту 2 червня. Мета документа — запобігання загрозам нацбезпеці через надмірний вплив осіб, які мають значну економічну і політичну вагу. Такі особи й позначаються як олігархи.

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особу може бути віднесено до олігархів. Крім того, в законопроєкті йдеться про створення Реєстру олігархів.