Погода суттєво впливає на бойові дії будь-якої армії світу. Багнюкою не зможе проїхати ні гусенична, ні колісна техніка. Тому казати про якісь наступальні дії суходолом не варто.

Про це в телеефірі сказав ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман. Утім, він назвав ймовірні дати контрнаступу українських оборонців.
Відносно спокійно рухатися суходолом можна після потепління, зазначив Олексій Гетьман. Ймовірно, це може бути можливим уже всередині квітня. Утім, є такі місця, де техніка може загрузнути навіть влітку.

“На Донбасі глиняна місцевість. Там вода не вбирається, вона висихає. Тому влітку були місця, де техніка грузла внизині і там дуже непросто. Там є певні нюанси наступу саме в цих місцях”, – пояснив майор запасу.

Олексій Гетьман згадав кадри з технікою, яка вже перебуває у Польщі і має відправитися в Україну. За його словами українські військові вже пройшли відповідну підготовку і вміють нею керувати.

“Наші люди вже навчені і можуть користуватися тими ж “Леопардами”. Тобто ми готові цим озброєнням робити наступальні дії”, – підтвердив Гетьман.

Спираючись на дані від українського ГУР, а також оцінки британської та американської розвідки, Олексій Гетьман називає приблизні дати на квітень – травень. Також є варіант на кінець травня – початок червня.

До цього нам треба тримати удар Росії, тримати оборону, знекровлювати ворога і далі ми готуємося до потужного наступу. Який він буде, де саме – ми можемо припускати, але я думаю це вже прописано по хвилинам у нашому Генеральному штабі. Ми всі цього чекаємо. Упевнений, все буде добре,– резюмував ветеран російсько-української війни.
Посилена новим та необхідним озброєнням українська армія піде у наступ на півдні.

Як заявив полковник ЗСУ в запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан, це вже вирішене питання, залишається тільки питання часу: як. коли і з якою швидкістю ЗСУ будуть просуватися.

“Немає сенсу в якомусь іншому місці виконувати наступальні дії, тільки на Азовське узбережжя. Це найоптимальніший варіант”, – заявив експерт.

За його словами, ЗСУ будуть заганяти росіян до Криму і рухатися на захід.

“Саме там російська армія зіткнеться з новою наступальною силою, можна сказати, з натовською армією… Піде перемелювання російських військ. Швидкість буде залежати від того, як вони будуть тікати, і будуть тікати чи ні. Дадуть їм команду йти або не дадуть. Протиставити цьому руху росіяни просто нічого не зможуть, і вони це теж прекрасно розуміють”, – зазначив Світан.
Він упевнений, що натовське озброєння перемеле все старе радянське, включаючи живу силу:

“Якщо не будуть йти, а будуть залишатися, мінуса десь будуть до 3000 осіб на добу”.
Поведінка російських окупантів у тимчасово захопленому Криму може свідчити про їх підготовці до наступу ЗСУ для подальшого звільнення Херсонської області та півострова, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Експерт Роман Світан раніше прогнозував, що деокупація українських територій буде після Великодня: “Думаю, до кінця березня, в квітні вже почнуться наші контрнаступальні дії. Швидше за все, навіть краще їх починати, напевно, після середини квітня”.
Полковник також підкреслив, що починати наступ краще тоді, коли погода суха, адже чорнозем на Донбасі такий, що “танк може по саму башту опинитися в багнюці”. Те ж стосується і приазовських степів.

“Оптимальний варіант – це все-таки починати по сухій погоді. Поки земля не висохне, краще продовжувати знищувати ворога в режимі активної оборони. Власне, ми так і робимо”, – додав Світан.