У твіттері й телеграмі з’являються знімки секретних документів Пентагону й НАТО про підготовку українського наступу, вони частково змінені, але частково виглядають справжніми, повідомляє New York Times з посиланням на анонімні джерела в адміністрації Байдена.

Про це йдеться у новій публікації The New York Time.

За даними NYT, документи почали публікувати у Twitter, Telegram і 4chan. Аналітик Bellingcat Арік Толер припускає, що перші папери з цих зливів опублікували ще на початку березня на платформі Discord, що популярна серед геймерів.

Неназвані співрозмовники серед посадовців США зазначили, що масштаби витоку можуть бути дуже шкідливими, окремо згадавши США, Британію, Канаду, Австралію та Нову Зеландію. Аналітики припускають, що у неналежні руки потрапило близько сотні документів.

Серед останніх документів, які помітили 7 квітня у Twitter та інших соцмережах – папери з нібито тривожними оцінками стану ППО України.

У Мін’юсті США прокоментували, що відкрили розслідування у зв’язку з витоками та обговорюють ситуацію з Пентагоном. У Пентагоні зазначили, що їм немає чого додати до давнішого коментаря – що вони з’ясовують ситуацію.

У той же час, непублічно журналісти почули від кількох посадовців, що у Вашингтоні щосили шукають джерело витоку, аби не допустити, що цей “канал зливів” продовжить функціонувати.

З деталей в опублікованих паперах, які прямо стосуються України, у матеріалі NYT згадані лише вищезазначена оцінка щодо ППО та мапа з нібито демонстрацією становища довкола Бахмута.

В цілому ж тематика матеріалів набагато ширша — там є аналітичні записки, що стосуються Китаю і всього Тихоокеанського регіону, Близького Сходу і боротьби з тероризмом.

Колишній топ-посадовець Пентагону Мік Малрой у коментарі NYT зазначив, що інцидент свідчить про значну “дірку” у системі безпеки і все це може зашкодити планам України.