Ситуація з земельними фондами завжди викликала неабиякий ажіотаж. За земельні ділянки борються між собою як чиновники, так і громада, але найгірше, коли влада починає загарбувати людські землі задля власних корупційних діянь, та збагачується на людських паях.

Ні для кого не секрет, що земля має високу вартість, особливо та, яка знаходиться поблизу міста Лева. Усі прилеглі села, розміщені поруч зі Львовом – це ласий шматок для бізнесменів, які, обійшовши закон, відбирають у населення їхні приватизовані ділянки, аби продати їх за мільйони гривень. Такі махінації спіткали мешканців села Рясно-Руська.

Селяни поділилися з командою проекту «Поборемо корупцію разом» інформацією, що «Укрзалізниця» збирається забрати у них їхні приватизовані території і хати, що збудовані на них. І це при тому, що люди живуть у цих будинках, мають власне господарство та не готові віддати чиновникам свої ділянки. Ми вирішили розібратися, що ж спонукає керівника «Львівської залізниці» Піха Богдана Петровича не перешкоджати загарбанню земель «Укрзалізницею», таким чином чинити махінації з земельними ділянками у вищезгаданому селі.

Ми дізналися, що ініціатором приватизації чужої землі поблизу Львова був син екс-президента Олександр Янукович. Саме його накази змусили керівників сільських рад та начальників залізниці підписати акти, про які ми розповімо далі.  

Аби з’ясувати що ж відбувається у Рясно-Руській журналісти нашого проекту відправилися на місце події. Ситуація у селі полягає в наступному: на території населеного пункту прокладена під’їздна колія, яка не призначена для пасажирських чи товарних перевезень. Ця колія слугувала зупинкою вагонів чи промислових  перевезень. Колія є непридатною для курсування будь-яких вагонів, тим паче, що раніше по цій залізничній конструкції переганяли пісок з кар’єру.

Збудована була ця залізнична полоса ще у 50-х роках ХХ століття, а востаннє її використовували у 60-х. Колія знаходиться в аварійному стані, проте чиновники запланували її відновлення та створення санітарної зони. Ця санітарна зона передбачає захоплення території у 60 метрів з одного боку, і 60 метрів з іншого.

Ніякої санітарної зони таких масштабів у цьому місці бути не може, але при владі екс-президента та його команди був відданий наказ на загарбання цих земель. Пропозиція надзвичайно вигідна, адже передбачає перехід майже 34 гектарів землі, які закріплені у Яворівському районі (17 гектарів на території Домажирської сільської ради, 11 гектарів на території Рясно-Руської сільської ради, 6 гектарів на території Бірківської сільської ради) в користування високопосадовців, які розпочали цей процес. Проте, після втечі Януковича справу повинні були б закрити, адже Майдан дав нам поштовх до боротьби з корупційними схемами, які розвивали «Янукович і компанія», але цього не сталося.

Начальник «Львівської залізниці» пан Піх не відкликає документів, які підписав раніше. Відповідно до рішень, які були прийняті раніше, санітарна зона буде створена, а чиновники зароблять на цьому чималі гроші. Вартість землі у прилеглих до Львова селах вартує 1000 доларів за 1 сотку. Якщо створять санітарну зону біля аварійної колії, є ймовірність того, що перші особи залізниці її зруйнують, землю продадуть, і зароблять мільйони на відібраних територіях.

Наша команда вирішила з’ясувати, як ж все ж таки виглядає ситуація зсередини. Приїхавши у Рясне-Руську, та прогулявшись селом, ми пересвідчилися у тому, що громада скаржилася недаремно. Колія таки існує, але її стан критичний, але через постанову про санітарну зону залізничники збираються зносити житлові будинки, що знаходяться біля колії і це при тому, що там таких більше 50-ти!

«Недієздатність» колії видно здалеку: ми помітили, що вже багато років по ній жоден поїзд не проїжджав, та й доцільність цієї колії відсутня, адже кар’єр  Ясниський до  якого курсували вагони перестав працювати. Зараз на кар’єрі лише відпочивають та купаються селяни, і жоден видобуток піску там не проводиться доволі давно.

Керівництвом «Укрзалізниці» було дане розпорядження про реконструкцію цієї колії, і цю установку навіть почали ремонтувати. Щоправда, це важко назвати «ремонтом». Приблизно, 3 місяці тому за один дощовий день, працівники «Укрзалізниці» на відрізку в понад 2 кілометра замінили близько 50 старих дерев’яних шпал на нові бетонні на двох дуже далеких відрізках. Близько 40 шпал замінено посеред лісу, де земля вже просто покрила рослинністю, на якій зверху розташували дерев’яні шпали, бетонні ж конструкції майже висять у повітрі.

Друга ділянка, яку ремонтували залізничники розташована ближче до села. Її, мабуть, ремонтували показово, адже ремонтні роботи провели біля будинків мешканців села. Перед брамами селян, що ведуть на територію громадян лежить по кілька замінених шпал.

Далі ми вирішили поцікавитися версіями населення Рясно-Руської щодо ситуації відбору їхньої землі. У відповідь на запитання чуємо, що це все робить «Укрзалізниця», а саме ДТГО «Укрзалізниця». Навіщо встановлюють санітарну зону, згідно до якої місцеві жителі позбавляться своєї землі офіційної відповіді немає. Проте перешкодити цьому може начальник «Львівської залізниці» Богдан Піх, який чомусь цього не робить.

Якщо ж розглянути вигідність розташування села, то стає зрозумілим, чому за нього так борються чиновники. Воно знаходиться у вигідному місці та з усіма благами цивілізації . Тут і транспортне сполучення хороше, до центру міста можна доїхати за 30-35 хвилин маршрутним таксі, якщо є власне авто то взагалі хвилин 20, до того ж є виїзд на об’їзну. Водопостачання тут як кажуть місцеві люди «з міста». Світло та газ низького тиску теж підведені. Та й з комунікацією тут проблем немає, є як телефонні так і Інтернет лінії.

Так на що ж опирається ДТГО? Спершу ми не повірили, але побачивши на власні очі, ми переконалися, що махінації тут неабиякі. ДТГО «Укрзалізниці» опирається на документи на цю колію, які датовані 1950 роком! Колишній начальник відвідної колії №27 (саме під такою назвою вона проходить по документах) неодноразово визнавав на людях, що вона аварійна.

Громада села вже почала судові тяганини із ДТГО «Укрзалізниця». В селі є сформована ініціативна група та налагоджений контакт із Сільською радою. Майже  уся земля навколо колії є приватизована мешканцями.

Коли мешканці села повстали та почали боротися за свої угіддя, по аварійній колії кілька раз проїхав потяг із вантажними вагонами, в напрямку кар’єру і назад. Навіщо це робили, хто його туди загнав, і що вивозили у вагонах поки залишається невідомим. Якщо це спроба показати, що колія досі використовується та потрібна «Укрзалізниці», то вона, безумовно, повинна бути відремонтована не за один день, а ретельно підготовлена до перевезень. Вважаємо, що це був лише фарс перед громадою.

Аби заробити десятки тисяч доларів перші люди залізниці розпочали замилювати очі громаді, щоб впровадити свої корупційні афери, та зруйнувавши аварійну колію, збагатитися на ласому шматку землі. Ймовірність того, що колію визнають непридатною для пересування потягів – 90%, адже це не перший в Україні випадок подібних махінацій.

Ми вимагаємо від влади встановлення справедливості, особливо закликаємо начальника «Львівської залізниці» Богдана Піха розставити всі крапки над «і», у цьому конфлікті.

 Команда громадського проекту «Поборемо корупцію разом» буде пильно слідкувати за розвитком подій навколо колії державної важливості у селі Рясно-Руська .