Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що не вважає політичним проектом "Північний потік-2".

Про це він розповів під час спільної прес-конференції з Павлом Клімкіним.

Зокрема, міністр відзначив, що у Німеччині розглядають Північний потік-2 виключно, як бізнес-проект, адже у його будівництві беруть учать дуже багато компаній.

"Що стосується нашої активності щодо "Північного потоку". Ми не вважаємо його політичним проектом, а проектом, в якому задіяні багато європейських підприємства, не тільки з Німеччини", – заявив Маас.

Популярне: Можна не платити? Газовики розповіли, що робити з вказаним в нових платіжках боргом

Більше того він прямо заявив, що транзит газу через Україну повинен зберегтись, проте про конкретні обсяги такого переміщення він нічого не сказав.

"Транзит по Україні повинен бути забезпечений", – підкреслив він.

Міністр також зазначив, що німецька сторона готова надати допомогу Україні шляхом створення газового консорціуму.

"У нас зараз є шість фірм, які оголосили про готовність брати участь в цьому консорціумі", – додав він.

Крім того, за словами Мааса, під час його сьогоднішніх переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, російська сторона запевнила у готовності продовжити транзит газу через Україну.

Відзначимо, що напротивагу слів німецького міністра, свою позицію всиловив політолог-міжнародник Борис Тизенгаузен.

"Це абсолютно збитковий для Росії проект. Його мета – зробити Німеччину залежною, зробити її газовим хабом. І через Німеччину роздавати газ і зробити більш залежними від російських енергоресурсів інші європейські країни, – запевнив експерт.

На жаль, цей проект буде добудований. Зараз ми бачимо тільки заяви, хоча труби по дну Балтійського моря вже прокладаються. Навіть якщо будуть ухвалені санкції по відношенню до компаній, які будують, Росія добудує", – сказав Тизенгаузен.

Він пояснив, що резолюція Європарламенту, який назвав "Північний потік-2" загрозою європейській енергетичній безпеці, не обов'язкова до виконання. І німці не відмовляться від бонусів у вигляді дешевого газу.

Водночас він запевняє, що "навіть якщо буде реалізований "Північний потік-2", то українська газотранспортна мережа все одно буде потрібна РФ.