На цей раз у "Чиновниках тижня" особа навколо якої розгорівся хабарний скандал ціною у 230 тис. грн. Прикрість ситуації полягає у тому, що корупціонер опинився серед лав Нацгвардії, а нажився чиновник на забезпеченні українських військових.

Правдивим стає твердження : хтось живе на війні, а хтось наживається війною.

Мова йде про начальника управління тилу Національної гвардії України Святослава Манжуру та його спільників, яких напередодні головна військова прокуратура України спільно з СБУ спіймала на хабарі.

 

"М'ЯСНИЙ КОРУПЦІОНЕР"

Наша команда вирішила присвоїти хабарнику звання "М'ясний" корупціонер", адже погорів чиновник на…. тушонці

Прикро, але він не перший, хто гріє руки на війні. Не так давно один із чиновників Міноборони хотів нажитися на поставках дизпалива. Це було в листопаді і організатори схем начебто розкриті.

Тепер ось новий скандал.

Як вже повідомляло ІА Корупція Інфо  вказана сума  у 230 тис. грн була отримана за сприяння у перемозі однієї з фірм у конкурсних торгах на постачання м'ясних консервів для потреб Національної гвардії України.

Інформацію про затримання начальника Нацгвардії прокоментував і президент України Петро Порошенко.

"Рік тому, на Грушевського, українці поставили владу перед фактом – країна змінилася.

Проте не всі посадовці наразі це зрозуміли. 

Сьогодні під час отримання хабара в 230 000 грн. було затримано начальника тилу Національної Гвардії Святослава Манжуру.

Стверджую, що так буде з кожним, хто прагне збагачення за рахунок держави, кожним, хто сьогодні вирішив заробляти на військовослужбовцях, кожним, хто ганьбить честь мундиру тридцятьма срібниками!"

Він пообіцяв, що будуть покарані всі,  хто сьогодні вирішив заробляти на військовослужбовцях. 

 

ДЕТАЛІ СПРАВИ

1421700002_1

 

Святослав Манжура – підполковник, у минулому – керував продовольчою службою, займався держзакупівлями для Академії внутрішніх військ, а нині академії Нацгвардії у Харкові.

Факт дачі хабара задокументовано. Разом з ним затримано і спільників – посередник і керівник фірми, яка була зацікавлена в поставках.

"Вимагав неправомірну вигоду в розмірі 10% від загальної суми, яка виставлялася на тендер. Ця сума становила 570 000, але передача відбувалася в розмірі 230 тисяч грн. , – говорить Юрій Війтєв, військовий прокурор центрального регіону України.

У затриманні брали участь слідчі Генпрокуратури, військової прокуратури та спецпідрозділу СБУ. За інсайдерською інформацією все це відбувалося в Києві.

Також СБУ оприлюднила фотографії з затримання і повідомила, що чиновник отримував "відкати" за лобіювання інтересів постачальників продуктів харчування.

"При проведенні тендерів із закупівлі товарів для військовослужбовців зловмисник вимагав від потенційних переможців 10% від суми кожної угоди. 19 січня посадовця було затримано" на гарячому "при отриманні 230 тисяч гривень хабара за проведений тендер із закупівлі м'ясних консервів – тушонки для бійців Нацгвардії, які знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції ", – сказано в повідомленні.

Разом з хабарником співробітники СБУ затримали "переможців тендеру", які привезли гроші, а також посередника цієї протиправної оборудки.

54bd41f124a19

У прес-службі Нагвардії інформацію про корупційний скандал одразу ж підтвердили, однак ті, хто там працює, про подію говорити не були охочі.

Цікаво, що у Генпрокуратурі паралельно перевіряють причетність затриманого до просування ще однієї фірми до перемоги на тендерах.

Слідчим прокуратури регіону до ЄРДР також внесено відомості про вчинення співзасновниками вказаної фірми кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) КК України, яке полягає у передачі ними начальнику управління тилу Національної гвардії України, який є службовою особою і замає відповідальне становище, неправомірної вигоди на вказану суму. 

19 січня 2015 року посадовцю Нацгвардії України та одному із співзасновників фірми повідомлено про підозру в вищевказаних злочинах, і вони затриманні в порядку ст. 208 КПК України.

На підставі ч. 1 ст. 217 КПК України кримінальні провадження щодо вказаних осіб об'єднані в одне.

Окрім цього, 19 січня зазначене кримінальне провадження об'єднано в одне провадження з іншим кримінальним провадженням за фактом прийняття начальником управління тилу від представника ще одного TOB пропозиції про надання йому неправомірної вигоди за сприяння в його перемозі у конкурсних торгах на постачання продуктів харчування (м'ясних консервів) для потреб Національної гвардії України.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснює слідчий відділ військової прокуратури Центрального регіону України. Наразі вживаються заходи для всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин у вказаному кримінальному провадженні.

Якщо вину чиновника в погонах доведуть – йому загрожує до 10 років в'язниці.

 

 

 

Кай Кіт

Джерело: Корупція.інфо