За дев’ять місяців 2020 року державна компанія “Укртрансгаз”, яка входить до холдингу НАК “Нафтогаз” показала 15,6 мільярда гривень збитків.

Про це йдеться у проміжній фінансовій звітності держкомпанії, повідомляє видання “Економічна правда”.

Як зазначається в документі, чистий збиток “Укртрансгазу” за січень-вересень 2020 року становить 15,6 млрд грн (до оподаткування – 18,6 млрд грн).

За аналогічний період 2019 року держкомпанія також продемонструвала від’ємний результат – 13,8 млрд грн чистого збитку. За останні два роки діяльність “Укртрансгазу” також є збитковою, зокрема: чистий збиток у 2018 році становив 32,63 млрд грн, 2019 рік – 23,59 млрд гривень.

Нещодавно Державна аудиторська служба провела аудит діяльності “УТГ” за період з жовтня 2018 до кінця 2019 року.

За даними документу, який є в розпорядженні ЕП, Держаудитслужба виявила в держкомпанії фінансових порушень, що призвели до втрат – на суму 193,4 млн гривень.

Крім цього, аудитори наголошують на виявлених ризикових операціях та фактах сумнівних управлінських рішеннях, “що призвели або можуть призвести до втрат фінансових і матеріальних ресурсів” – на суму 203,33 млрд грн.

В акті ревізії Держаудитслужби відзначаються такі моменти: неправомірне знецінення об’єктів державного майна – на 70,27 млрд грн, не відображення в основних засобах вартості буферного газу (8,44 млрд куб м на суму 28,9 млрд грн), “який є державною власністю”, неналежна претензійно-позовна робота з боржниками (можливі втрати – понад 100 млн грн).

Нагадаємо, аудит НАК “Нафтогаз” виявив масштабні порушення та неефективні управлінські рішення, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Серед виявлених порушень: продаж газу за заниженими цінами, незаконні виплати премій членам правління, несплата дивідендів до державної казни за 2018 рік 206 млн гривень.

Ці та інші порушення призвели до втрат понад 75 млрд гривень.

“Причиною скандалу з аудитом НАК «Нафтогаз України» стали зобов’язання компанії використовувати міжнародні стандарти бухгалтерської звітності, а також спецзобов’язання з продажу газу населенню”, – заявив глава НАК Андрій Коболєв.

Консолідований чистий збиток НАК «Нафтогаз України» в першому півріччі 2020 року склав 11,5 мільярдів гривень. За аналогічний період минулого року було отримано 17,6 мільярдів гривень прибутку.

Відзначимо, що у минулому році очільник “Нафтогазу” Андрій Коболев отримав 286,5 млн грн виплат в компанії, в тому числі 261 млн грн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражі в суперечці з російським Газпромом.

Відзначимо, що раніше глава правління “Нафтогазу України” Андрій Коболєв сказав про те, що головною причиною боргів у першому півріччі стали борги стали борги газзбутів і тепловиків.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню “Інтерфакс Україна”.

“Проблеми в першому півріччі у нас, як завжди, є в питаннях реалізації газу, а саме в тих клієнтах, які в рамках механізму ПСО газ отримали, а з нами не розрахувалися і, судячи з намірів, розраховуватися навіть не мають наміру. Це і є головна причина збитків”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, зокрема, рівень розрахунків населення із газзбутами наближається до 100%, тоді як останні накопичили значні борги перед компанією за поставлений їм газ у рамках ПСО.

“Але при цьому ми розуміємо, що ця клієнтська база платить добре. Платить, приблизно, 100%. Чому газзбути вважають, що вони можуть зібрати 100% грошей з населення, а з нами не розрахуватися на 100%, нам абсолютно не зрозуміло. Ми вважаємо, що це не правильно, ми цю позицію відстоюватимемо”, – зазначив Коболєв.

За його словами, в парламенті знаходиться законопроект, яким пропонується створити аукціонний комітет з визначення ціни газу нашого видобутку.

“Це ж копія ситуації з визначенням ціни продажу “Укрнафти”. Чисте копіювання діючої схеми, коли група чиновників, яких я особисто в очі ніколи не бачив, приймають рішення, за якою ціною” Укрнафті “продавати нафту. Те ж саме хочуть спроектувати на “Нафтогаз”. Там, напевно, ще будуть умови оплати внесені, і ми знову отримаємо схему ПСО, тільки з іншого боку. Буде група компаній, вони приходитимуть, забиратимуть газ, за ​​нього не розраховуватимуться або платитимуть якусь мінімальну ціну, і робитимуть з ним, що захочуть”, – висловив думку глава НАК.