У Запорізькій обласній раді дезавуйовано обрання главою екс-губернатора Віталія Боговіна. У присутності журналістів більшістю голосів депутати обрали головою Запорізької облради Віталія Толочека від фракції “Слуга народу”.

Про це повідомляє прес-служба “Опозиційної платформи – за життя”.

Так, “за” Юрія Толочека проголосували 44 депутати. Його першим заступником обрали Павла Матвієнка ( “ОПЗЖ”), заступниками – Геннадія Фукса, від фракції “За майбутнє” і Олега Чернова від “Європейської Солідарності”.

“Депутати-запорожці знайшли в собі мужність зупинити узурпацію повноважень і захистили принципи демократичного місцевого самоврядування. Вони відмовилися миритися з незаконними діями узурпатора Боговіна і тиском його” тітушок “, – йдеться в повідомленні.

Таємне голосування проходило в сесійній залі, де депутати влаштували кабінку і зробили урну для бюлетенів.

З ініціативи третини депутатського корпусу була скликана позачергова сесія, під час якої чотири представники “Слуги народу” заявили про вихід з фракції і створення нової – “Зе фракції”.

44 депутати визнали нелегітимними результати таємного голосування 15 грудня і прийняли рішення обрати голову обласної ради.

Тим часом обраний минулого разу Віталій Боговін і депутати від “Опозиційного блоку”, “Батьківщини”, “Слуги народу” і “Єднання” заявили про спробу захоплення влади.

Також на вчорашніх зборах депутатів Запорізької облради було розглянуто звернення до Зеленського, Разумкова, Авакова, Баканова і неназваному в.о. глави ДБР з проханням дати правову оцінку виборам глави облради. У заяві, яку підтримали всі фракції крім «Оппоблоку» і «Слуги народу», вказується що глава Запорізької ОДА Віталій Боговін після офіційного завершення денного засідання вивів частину депутатів, зібрав у своєму кабінеті, і не пускав інших депутатів. За підсумками цих зборів було оголошено що він був обраний главою Запорізької облради, пише PRO.berdiansk.biz

Як пише видання “Інтерфакс” Боговін заявив, що те, що відбувається в четвер у сесійній залі, де “якісь групи людей” намагаються провести нелегітимну, за його словами, сесію, є “захопленням влади”, і правоохоронні органи і СБУ дадуть цьому оцінку, додавши, що відповідні заяви вже подані.

Як відзначили інші присутні під час заяви депутати, главу Запорізької обласної ради обрано, ним став Боговін, і цей факт зафіксований в Єдиному реєстрі керівників і визнаний Міністерством юстиції України.

За словами представника фракції “Батьківщина” Владислава Куценко, у четвер депутати Запорізької облради зібралися, щоб працювати, але це їм заважають колеги, які керуються “завданнями, що пишуться не в Україні”.

Також Куценко заявив, що “сценарій дестабілізації не пройде”. “Ми виведемо запорожців на майдан”, – заявив він.

Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, після того, як депутати від т.зв. більшості в Запорізькій облраді на чолі з Боговіним залишили в четвер сесійну залу, заявивши, що через відсутність кворуму сесія облради переноситься на 24 грудня, частина депутатського корпусу, залишилася в залі.

Тоді ж в сесійній залі прозвучали заяви чотирьох представників фракції “Слуги народу” про те, що під час голосування за голову облради 15 грудня на них і інших депутатів більшості застосовувався силовий тиск з боку невідомих людей в чорному камуфляжі – “тітушок”, а значить Боговін був обраний незаконно і з порушенням встановлених законом процедур.

“Посипалися” фракція партії “Слуга народу” в Запорізькій обласній раді привела і до розпаду т.зв. “Більшості”, що складається з фракцій “Слуга народу”, “Батьківщина”, “Опозиційний блок” і “Єднання”, оскільки було втрачено чотири стратегічно важливих голосів депутатів.

Після реєстрації залишилася в залі частина депутатів, виявилося, що тепер їх 44 людини, що є достатнім для проведення сесії.

Сесія приступила до проведення поіменних голосувань за ряд невідкладних питань, в т.ч. скасування рішення Запорізької обласної ради №2 від 15 грудня про обрання головою Запорізької облради Боговіна.

Новостворена “більшість” проголосувала за це питання одноголосно.