Третій Президент України Віктор Андрійович Ющенко впевнений, що окупація Криму й війна на Донбасі готувалися роками в Кремлі.

Політик зазначив, що такі речі вимагають детальної підготовки та чіткого плану дій. І цей план реалізовувався не лише в одній Росії, а й декілька років на території України.

Росія ретельно готувалася до анексії Криму та війни на Донбасі, вона сіяла зневагу до всього українського, й агресія, яку ми отримали проти України не була відповіддю на протести чи інші процеси в нашій країні.

“Причина анексії Криму і війни на Донбасі знаходиться в Кремлі. Я не думаю, що це було рішенням одного дня, якоюсь відповіддю на ті процеси, які почалися в Україні.

Очевидно, що такі речі вимагають підготовки і плану. І цей план реалізовувався не лише в Росії, її силових органах чи армії. Цей план втілювався і в Україні не один рік.

Ця причина політична, історична, ідеологічна”.

Але Ющенко також вважає, що нашою відповіддю на агресію можна пишатися:

Десятки і сотні людей проявили неймовірний героїзм, самопожертву і мужність, проявили надлюдські зусилля заради порятунку побратимів, захисту мирного населення, яке, треба бути чесним, не стовідсотково підтримувало воїнів з українськими прапорами,

– сказав Ющенко.