«Якщо застосувати всі договори, які прописані в «Мінських угодах», то дипломатичну перемогу отримає Росія»

Мінські угоди не призведуть до миру в Україні, а дозволять Росії залишитися переможцем у дипломатичній війні. Про це голова комітету міжнародних відносин парламенту Естонії Марко Міхкельсон розповів в інтерв’ю «Главкому».

За словами Міхкельсона, Мінський формат для України невигідний, Росія досі не визнала своєї агресії у бік України.

«Я думаю, що «Мінськ» веде в нікуди. Це – капкан, збудований російською дипломатією. Якщо застосувати всі договори, які прописані в «Мінських угодах», то дипломатичну перемогу отримає Росія. Ви ж бачите, Росія досі не визнає себе стороною конфлікту.

Але тут головне те, що поки Росія не захоче побачити Україну незалежною країною, яка може обирати свій зовнішній курс, доти і конфлікт на Сході України і взаємини між вашими країнами будуть досить напруженими.

Навіть якщо згадати останню статтю Дмитра Мєдвєдєва у «Комерсанті» і заяви російських політиків, які лунають з медіа, то стає зрозуміло, що жодних взаємин між Києвом та Москвою не існує.

Це демонструє, яку критичну роль грає майбутнє України і для Росії, і для Заходу. Україні тепер неможливо стати позаблоковою. Згадайте промову Путіна на саміті в Бухаресті у 2008 році, коли він казав, що Україна це не держава», – розповів Міхкельсон.

Також він прокоментував події, які відбувалися в Іловаському котлі, наголосивши, що російські офіцери вже тоді порушили свої слова і почали бомбардування українських військ попри обіцянки про зелений коридор.

«Українська армія була тоді ще не зовсім готова воювати проти регулярних військ. Ну і якщо згадувати Іловайськ, то ми ж пам’ятаємо, що там була зрада з боку російських офіцерів, які обіцяли зелений коридор, а натомість розпочали бомбардування колони українських військ.

Ми з Естонії пильно стежили за тими подіями, і це було якоюсь мірою диво, що ви змогли зупинити ту агресію, принаймні в тих кордонах, де вони й залишаються на сьогодні. Я бачу велику різницю, яка була якість командування у 2014 році, і тим, що є сьогодні», – підкреслив політик.

Представники Росії у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі не можуть пояснити своє бачення Мінських угод, повідомляє Українська делегація в ТКГ.

“Російська сторона так і не змогла сформулювати, як вона розуміє Мінські домовленості. Українська делегація ще раз наголосила, що основою врегулювання є виконання рішень лідерів держав “нормандського формату”, а також весь пакет Мінських домовленостей. І доки російські представники не зможуть визначити – між ким укладені ці документи, розраховувати на серйозне просування в обговоренні політичної частини складно”, – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в Telegram.

У ньому наголошується, що, згідно з доповіддю глави СММ ОБСЄ, на Донбасі почастішали випадки перешкоджання діяльності Місії з боку російських збройних формувань.

Вони заявляють, що системні обмеження діяльності ОБСЄ з боку окупаційної адміністрації не лише грубо порушують головні принципи мирного врегулювання, а й “свідчать про небажання російської сторони виконувати частину домовленостей у “нормандському” та Мінському форматі щодо безпеки”.

Крім того, наголошується, що російська сторона продовжує обмежувати можливості перетину лінії розмежування громадянами, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, навіть незважаючи на численні заклики української сторони дозволити громадянам, які проживають в ОРДЛО, отримати допомогу з боку України (пенсії та соцвиплати).

“Під час засідання гуманітарної підгрупи було висунуто пропозицію повернути уряду України в односторонньому порядку трьох жінок, утримуваних у зв’язку з конфліктом на непідконтрольній території. Проте російські представники цю ідею не підтримали. Також російську делегацію не зацікавила доля раніше затриманого громадянина Косяка: обговорювати її вони не виявили бажання”, – наголошують в Українській делегації.