Сьогодні стало відомо, що бригаду швидкого реагування Нацгвардії перекинули на західний кордон для захисту України.

“Безпека кордону об’єднує нас у єдиний кулак!

Наші підрозділи вирушили на захід, щоб захистити рубежі нашої держави. На цю хвилину ситуація контрольована, працюємо разом із прикордонниками і зробимо все, щоб українські кордони залишалися недоторканими”, – написала бригада швидкого реагування Національної гвардії у Facebook.

Мало того, на укріплення держкордону витратять ще понад 20 млн.

Уряд виділив Державній прикордонній службі України 21 млн грн для інженерно-технічного облаштування державного кордону з метою зміцнення обороноздатності держави. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 15 листопада.

Кошти будуть виділені з резервного фонду державного бюджету та спрямовані на закупівлю сировини для виготовлення спіральної колючо-ріжучої стрічки типу “Єгоза” з метою забезпечення охорони державного кордону України.

“Суверенітет і територіальна цілісність нашої держави, безпека громадян – найголовніші завдання Уряду. Тому надзвичайно важливим є своєчасне здійснення заходів з інженерно-технічного облаштування державного кордону, створення необхідних умов для виявлення та припинення незаконного його перетину”, – зазначила Перша віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Щобільше кордон України з Білоруссю додатково захищатимуть 8,5 тисяч військовослужбовців Держприкордонслужби, Нацгвардії, поліцейських та 15 вертольотів.

Про це повідомляє сайт МВС з посиланням на міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Під час робочого візиту у Волинську область міністр внутрішніх справ Денис Монастирський перевірив стан охорони державного кордону з Республікою Білорусь і місця дислокації додаткових сил МВС, де розташовано підрозділи Держприкордонслужби, Нацгвардії та Нацполіції. Їх перекинуто та розгорнуто відповідно до рішення РНБО щодо посилення охорони кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів із сусідньої Білорусі.

«Ми посилюємо прикордонні підрозділи силами Національної поліції та Національної гвардії. Додатково буде залучено близько 8,5 тисяч військовослужбовців та поліцейських. Це потужне угрупування складатиметься з: 3 тисяч військослужбовців ДПСУ; 3,5 тисяч – НГУ та 2 тисяч – Нацполіції. Чергуватиме також авіація МВС, зокрема 15 вертольотів, які забезпечать мобільність і, за необхідності, перекидатимуть наші сили на кордон», – сказав Денис Монастирський.

За його словами, такі дії дозволять стримати нелегальних мігрантів, однак для комплексного вирішення проблеми є тільки один вихід – будівництво надійного сучасного інтелектуального кордону.

«Український рубіж необлаштований, тому в найкоротші терміни Україна має звести «інтелектуальний кордон» з Росією та Білоруссю. Для фінансування цього проєкту знадобиться 17 млрд грн. Ці кошти будуть виділені з бюджету», – зазначив Денис Монастирський.

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко повідомив, що на сьогодні загрози для України з боку кордону із Білоруссю немає.

«Ситуація стабільна та контрольована, ніяких загроз наразі для України немає. Однак, наша служба разом із Нацполіцією та Нацгвардією відпрацьовує всі можливі сценарії для того, аби захистити український кордон від можливої спроби прориву, штучно організованого натовпами мігрантів», – зауважив Сергій Дейнеко.