В останній день політичного року, 17 грудня, представник “Опозиційної платформи – За життя” Юрій Бойко заявив, що його партійці готові скласти мандати. У такий спосіб нардепи планують спровокувати дочасні вибори.

Однак такі заяви можуть зіграти на руку Росії. Про це в авторській програмі Сергія Лещенка “Що це було?” на 24 каналі заявила заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

“Просто політики хочуть повернутися до влади. Ті, яких вимели, хочуть повернутися”, – наголосила Кравчук.

За її словами, навіть якщо припустити, що дочасні парламентські вибори відбудуться, партії складатимуться здебільшого зі старих облич. Водночас є майже 100% ймовірність, що Верховна Рада поточного скликання пропрацює як належить аж до чергових виборів.

Гра на користь Росії

Народна депутатка переконана, що дочасні вибори лише розбалансують ситуацію в Україні, тож ворогу буде легше натиснути на нас під час переговорів або здійснити вторгнення.

Хоч Збройні сили України готові до будь-яких ситуацій, найкраще, щоб усе було стабільно, а люди гуртувалися, навіть у політичній сфері.

“Я не кажу, що цього точно не станеться до кінця каденції, але зараз я не бачу сигналів, щоб були дочасні парламентські вибори”, – зауважила Кравчук.

І навіть якщо вся партія ОПЗЖ складе мандати, їх не буде достатньо, щоб оголосити перевибори до Ради. У такий спосіб політсила просто привертає до себе увагу та намагається потрапити в інформаційний простір.

Нагадаємо, Фракція “Опозиційна платформа за життя” (ОПЗЖ) готова здати свої мандати нардепів у Раді, щоб позбавити парламент конституційної більшості (300 голосів) та запустити процес дострокових виборів. Про це із трибуни ВРУ заявив Юрій Бойко.

“Ми за те, щоб парламент був переобраний”, – заявив він.

Бойко акцентує на тому, що люди повинні обрати новий парламент.

“Цей парламент вичерпав з себе і не має майбутнього”, – наївно констатував Бойко.

Очевидно, олігархи розв’язують в парламенті війну, що помітно може “вдарити” по рейтингам Зеленського. Раніше партія “Слуга народу” заявила, що виступає проти дострокових виборів до Верховної Ради. За законом, вибори до українського парламенту мають бути призначені на 29 жовтня 2023 року.

Зауважимо, згідно із законом, депутатський корпус Верховної Ради налічує 450 осіб (за фактом — 423 через те, що в парламенті немає депутатів від непідконтрольних Києву територій ЛДНР та Криму). Для функціонування парламенту необхідно, щоб до нього було обрано щонайменше 300 депутатів. Цю ж кількість становить також конституційна більшість, тобто мінімально необхідна кількість голосів для внесення змін до основного закону країни.

“Наша фракція готова здати мандати, вийти з парламенту, для того, щоб у нас не було 300 депутатів, і народ України обрав новий парламент”, – сказав Бойко.

При цьому до Верховної Ради України IX скликання увійшли 43 нардепи від фракції ОПЗЖ. У Раді всього 423 дердепи, тому очевидно, що ОПЗЖ не зможе втілити план Бойка у життя.

Таким чином можемо говорити, що ймовірно керівництво партії вже веде переговори з іншими фракціями на тему того, щоб вони доєдналися до цього демаршу.

Цікаво що навіть у випадку здачі мандату, по закону на їхнє місце має просто прийти інша людина, яка знаходиться нижче за списком партії.