Перший пакет нищівних санкцій проти РФ у разі нового нападу на Україну вже готовий.

Сполучені Штати Америки підготували перший пакет санкцій проти Росії, який включає заборону обробку транзакцій великих російських банків.

Як пише Reuters, санкції націлені на те, щоб завдати шкоди російській економіці, розірвавши між американськими та цільовими російськими банками кореспондентські зв’язки, що лежать в основі глобальних грошових потоків.

Обмеження можуть запровадити проти російських банків, зокрема:

  • “Ощадбанку”,
  • ВТБ,
  • “Газпромбанку”.

Крім того, США у разі вторгнення РФ в Україну запровадять санкції проти російських фізичних та юридичних осіб, які передбачають заморожування активів та заборону на будь-які транзакції.

Нагадаємо, раніше віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель запропонував Раді ЄС на рівні міністрів закордонних справ схвалити пакет жорстких санкцій проти Російської Федерації у разі подальшого вторгнення в Україну.

Глава європейської дипломатії також заявив про відсутність доказів відведення певних підрозділів російських військ від українського кордону.

Згодом президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розкрила деякі деталі санкцій. За її словами, у разі нового вторгнення в Україну Росію відріжуть від міжнародних фінансових ринків.

Голова Єврокомісії назвала найпотужніший важіль впливу на Росію. РФ позбудеться доступу до міжнародних фінансових ринків, а її жителі залишаться без передових товарів. Про це пише DW.

За словами Урсули фон дер Ляєн, санкції, заплановані Євросоюзом і США, мають на меті “по суті відрізати Росію від міжнародних фінансових ринків”.

Вона зазначила, що в економічному плані всі обмеження застосують проти “товарів, яких Росія гостро потребує для модернізації та диверсифікації своєї економіки, але які виробляють у нас, щодо яких у нас світове лідерство і які РФ не може замінити”.

За словами президентки Єврокомісії, російська економіка майже цілковито орієнтована на газ, вугілля й нафту. Вона додала, що дві третини експорту РФ припадає на паливно-енергетичний сектор і 50% держбюджету “підживлюється” від нього.