Ведення Росією військової діяльності з території довкола Запорізької АЕС засудив Євросоюз.

Таку заяву опублікував високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

“ЄС засуджує військову діяльність Росії довкола Запорізької атомної електростанції. Це серйозне і безвідповідальне порушення правил безпеки на ядерних об’єктах і черговий приклад ігнорування РФ міжнародних норм”, – наголосив він.

Боррель також закликав надати доступ на ЗАЕС представникам Міжнародного агентства з атомної енергії.

Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 3 ​​серпня заявив, що ЗАЕС “повністю вийшла з-під контролю”, ситуація на ній “дуже напружена”.

“На станції було порушено всі принципи ядерної безпеки. Те, що поставлено на карту, є надзвичайно серйозним і небезпечним”, – підкреслив Гроссі. Було порушено фізичну недоторканність станції, зазначив він, пославшись на обстріли на початку війни, коли АЕС була захоплена російськими військами.

За словами Гроссі, на станції виникла “парадоксальна ситуація”, коли АЕС контролюється Росією, але український персонал продовжує керувати її роботою, що призводить до неминучої напруженості. Хоча у МАГАТЕ є деякі контакти з персоналом, вони “недосконалі” та “неоднорідні”, розповів Гроссі.

Глава МАГАТЕ також заявив, що в агентства немає впевненості, що АЕС отримує все, що їй необхідно, оскільки було порушено ланцюжки поставок обладнання та запасних частин.

“Для запобігання ядерній аварії” МАГАТЕ необхідно провести інспекцію на АЕС, щоб гарантувати, що ядерний матеріал знаходиться під захистом, закликав Гроссі.

“І саме тому я з першого дня наполягав на тому, щоб ми могли поїхати туди, щоб провести цю оцінку безпеки та охорони, виконати ремонт і надати допомогу, як ми вже робили це в Чорнобилі”, – заявив він, закликавши Росію та Україну до співробітництва.

“Я благаю як міжнародний державний службовець, як голова міжнародної організації, я благаю обидві сторони дозволити виконання цієї місії”, – сказав Гроссі.

За даними українського військового журналіста Андрія Цаплієнка, окупанти обстріляли ЗАЕС із ствольної та реактивної артилерії.

“Росіяни розпочали артобстріл Запорізької АЕС в Енергодарі зі ствольної та реактивної артилерії з метою виправдання підключення АЕС до російської електромережі. Українських співробітників станції не випускають з території. На території станції росіяни пересуваються у протигазах та костюмах хімзахисту. Співробітники, яких росіяни) , терміново евакуюються”, – написав Цаплієнко до Telegram і опублікував відео.

Інститут вивчення війни (ISW) неодноразово зазначав, що російські війська використовують Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) в Енергодарі, щоб посилити страх ядерної катастрофи і знизити принизити бажання Заходу надавати військову підтримку Україні.

Водночас Міноборони Великої Британії з посиланням на розвідку зазначає, що російські війська використовують територію Запорізької атомної електростанції та загалом місто Енергодар для відпочинку, щоб мінімізувати ризики українських атак.

Загалом розвідники зазначають, що після п’яти місяців окупації наміри росії щодо Запорізької АЕС залишаються незмінними. Дії окупантів на об’єкті, ймовірно, вже підірвали безпеку станції: так, наприклад, у МАГАТЕ заявляли, що на ЗАЕС порушені всі заходи ядерної безпеки, зокрема перервано ланцюг постачання запчастин.

За даними британської розвідки, росіяни розмістили артилерійські підрозділи на прилеглих до електростанції районів. Звідти окупанти обстрілюють українські території на західному березі річки Дніпро.

Також у розвідці вважають, що окупанти використовують Енергодар для відпочинку та зловживають захищеним статусом ЗАЕС, щоб зменшити ризик атак українських військ по своєму обладнанню та персоналу.