Російське командування могло наказати військам тікати з окупованої Харківщини на захід від річки Оскіл через потужний контрнаступ ЗСУ. Повідомляється, що швидкий контрнаступ “має серйозні наслідки для загальної операційної схеми” російських Збройних сил. Про це заявили у британській розвідці.

За даними розвідки, на західному березі Харківщини по річці Оскіл залишаються “ізольовані вогнища опору”. Також повідомляється, що російське командування хоче перекинути додаткові сили у район Херсона.

“Росія, ймовірно, щосили намагається перекинути достатні резерви через річку Дніпро до лінії фронту”, – йдеться у повідомленні.

Російські окупанти не можуть навіть поремонтувати мости, бо українська далекобійна артилерія б’є дуже часто. Російські військові вже понад два тижні будують плавучий міст.

“І без того обмежена довіра розгорнутих військ до вищого військового керівництва РФ, ймовірно, ще більше погіршиться”, – припустили розвідники.

Збройні сили України створили зону безпеки на північ і північний схід від Харкова. У зв’язку з цим обстріли міста ствольною та реактивною артилерією повинні значно зменшитися.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Тепер жителі Харкова зможуть зітхнути з полегшенням, адже значно зменшаться обстріли міста ствольною і реактивною артилерією. Але, полегшення – це не абсолютний спокій”, – попередив він.

“Річ у тім, що росіяни зможуть продовжувати обстрілювати місто за рахунок тактичних та оперативно тактичних комплексів, а так само ракетним озброєнням авіаційного базування. Але з урахуванням дефіциту цього озброєння інтенсивність обстрілів буде набагато нижчою”, – додав Коваленко.

Контрнаступальні дії Збройних сил України на Харківському напрямку переросли у контрнаступ та вже виходять за межі оперативного напрямку.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

“У нас два напрямки, де ми контратакуємо противника. За масштабами можна вже сказати, що контрнаступальні дії ЗСУ на Харківському напрямку переросли у контрнаступ і вже виходять за межі оперативного напрямку, тобто вони набувають більшого масштабу, ніж ми раніше припускали”, – заявив він.

Експерт зазначив, що події у Харківській області кардинально змінюють перебіг бойових дій: “Вони вже запустили безповоротні процеси у політичному житті Російської Федерації. Від імперіалістичної війни це може перейти до громадянської війни. Сьогодні соціум у Росії починає звинувачувати політичне керівництво”.

За словами експерта, росіяни на фронті несуть колосальні втрати:

“На Харківському напрямку підрозділи 3-ї мотострілецької дивізії армії РФ залишилися без засобів підтримки, а особовий склад був у паніці… Чому вони так швидко відступають? Тому що нам вдалося створити ситуацію паніки серед особового складу частин і підрозділів російської армії”.

Як додав Жданов, Харківський напрямок показав, що російський солдат не готовий помирати за українську землю:

“Нарешті вони починають розуміти, що вони тут роблять і навіщо вони сюди взагалі прийшли. Як змінює світогляд російського солдата вогневий наліт нашої артилерії і просування наших військ”.

Нагадаємо, раніше Жданов спрогнозував, що контрнаступ ЗСУ буде довгим та “стрибкоподібним”.

“Цей етап тепер триватиме до самого кінця війни, – заявив він. – Він буде довгим, з перемінним успіхом, не скрізь у нас буде виходити швидко, як це виходить зараз. Контрнаступ відбуватиметься стрибкоподібно”.

“Ми звільнили досить великий шматок території, треба на якомусь етапі зупинитися та закріпитися. Треба перегрупувати сили, треба розуміти, яку територію ми повинні обороняти в разі контрудару РФ”, – додав експерт.