Судячи з усього, наступним Збройні сили України будуть звільняти окупований Росією Крим.

Херсон був для РФ знаком поразки, але не дуже виразним, а Крим, безумовно, – це буде дуже серйозно, розповів політичний експерт, соціолог і журналіст Ігор Яковенко УНІАН. Співрозмовник зазначив, що українська армія зараз завдає ударів по основам російської державності, суть якої – фашистська імперія. Експерт стверджує, що вже пішли помітні тріщини.

“Це тріщина між Кремлі і збройними силами, перш за все – Генштабом. Тому що Генштаб з самого початку був проти цієї війни. І ось зараз за невдачі він відповідає, а невдачі очевидні. Росія цю війну програє…”, – сказав Яковенко.

На його думку, все більше і більше людей розуміють, що цю війну РФ програє.

“Ну, що на черзі, про це краще запитати генерала Залужного (головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний – Ред.), …тому що, швидше за все, він і його команда краще знають, що на черзі (на звільнення – Ред.). Ну, судячи з усього, дійсно, мабуть, Крим…”, – заявив соціолог.

Слід зауважити, що контрнаступ Збройних сил України має ізолювати тимчасово окупований Крим і позбавити російських військ постачання. Як зазначив колишній командувач Сухопутними військами США в Європі, військовий експерт генерал Бен Ходжес у випуску New Debate, звільнення правого берега Дніпра в Херсонській області дало можливість ЗСУ перерозподілити HIMARS та іншу високоточну зброю великої дальності так, щоб завдати руйнівних ударів по логістичній системі російських військ.

Зокрема, як розповів Ходжес, росіяни у Криму поповнюють свої запаси через наземний маршрут уздовж Азовського моря і через Кримський міст, який, як відомо, постраждав після вибуху 8 жовтня. За прогнозом Ходжеса, угруповання ЗСУ, які наступають на півдні і сході, зімкнуться саме в Криму:

“Це дуже важливий крок, щоб затягнути петлю навколо Криму. Контрнаступ ЗСУ в районі Херсона – це праве крило. Зусилля, що почалися на початку вересня в Харківській області, тривають у напрямку Донецька, Луганська і Маріуполя, – це ліве… Єдиним можливим способом доставити або вивезти що-небудь з Криму скоро будуть кораблі, які, звичайно, уразливі”.

Існує також думка, що Україна може звільнити Крим в результаті реалізації двох сценаріїв. Перший передбачає руйнування сухопутного коридору російських військ, який йде на півострів, і крах Кримського мосту. Другий варіант передбачає зміну влади в Росії і перемовини про повернення Кримського півострова під політичний контроль Києва. Про це заявив військовослужбовець ЗСУ, блогер Юрій Касьянов.

В коментарі Главреду він розповів про те, що в разі руйнування сухопутного коридору військ РФ через захоплені території материкової України до окупованого Криму, півострів стане пасткою. Російські підрозділи будуть позбавлені забезпечення і добровільно залишать Кримський півострів.

“Перший (варіант, – ред.), який я вважаю найбільш вірогідним, передбачає, що Кримський півострів буде звільнено в результаті наступальних дій ЗСУ. По-перше, наші війська вийдуть до Бердянська і переріжуть сухопутний коридор до Криму, який зараз проходить по окупованих територіях. По-друге, на дно морське буде покладений Кримський міст. Після таких дій Крим стане пасткою, тому противник буде змушений евакуюватися з Криму, наприклад, в Новоросійськ. Адже все угруповання російських військ, яке знаходиться на півострові, буде повністю небоєздатним без забезпечення і підтримки. Морським шляхом, чисто поромними переправами, або якось інакше забезпечити життєдіяльність цього угруповання буде неможливо. Переконаний, що в цьому випадку Росія добровільно звільнить півострів, відійшовши на більш вигідні позиції.”, – вважає Касьянов.

Другий сценарій, на думку блогера, передбачає зміну влади в Росії і початок перемовин між Києвом і Москвою. Підсумком діалогу має стати повернення Україні Криму та інших окупованих агресором українських земель.

“Другий варіант передбачає, що в результаті успішних дій ЗСУ зміниться політичне керівництво Російської Федерації і будуть проведені перемовини на умовах України, після чого і буде звільнений Крим. Припускаю, що президент Зеленський мав на увазі саме такий сценарій, коли Росія буде змушена піти на перемовини на наших умовах і деокупувати Крим, як і всі інші українські території. Як в Росії відбудеться зміна правлячої еліти – це інше питання. Можливо, це трапиться в результаті перевороту – військового чи не військового, якого завгодно, і тоді до влади в Росії прийде більш розсудлива еліта і погодиться на справедливі умови України, зокрема, залишить Крим у спокої”, – підкреслив Юрій Касьянов.