Держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що в майбутньому дипломатія ще відіграє свою роль у визначенні кордонів України, оскільки Київ може вирішити не повертати всі території військовим шляхом.

Про це повідомляє AFP.

“Я думаю, що в Україні буде територія, за яку українці будуть боротися на землі; можливо, буде територія, яку вони вирішать повернути іншими способами”, – сказав Блінкен, відповідаючи на запитання Конгресу.

Він відповідав на запитання представника Республіканської партії Кріса Стюарта, який запитав, чи підтримують Сполучені Штати президента Володимира Зеленського в його прагненні повернути Крим, який був захоплений і анексований Москвою в 2014 році.

“Якщо наше зобов’язання і наша домовленість з Зеленським полягає в тому, що ми підтримаємо їх у всьому, чого вони хочуть досягти, включаючи повну відсутність російської присутності в Криму, тоді ми просимо про світ, в якому буде багато болю”, – сказав Стюарт.

Блінкен підкреслив, що “це мають бути рішення українців про те, яким вони хочуть бачити своє майбутнє, і що це стосується суверенітету, територіальної цілісності та незалежності країни”.

“Чого ми не хочемо, в інтересах усіх, так це щоб врегулювання сталося в такій точці і в такий спосіб, який просто запросить росіян перезавантажитися, переозброїтися і потім знову напасти”, – сказав він.

До речі, ще кілька років тому було більш-менш зрозуміло, що Крим якщо не назавжди, то надовго в РФ, тепер такої впевненості немає.

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

“Чи розуміє щось Росія – ми не знаємо. Але ми однозначно бачимо, що не було жодних урочистостей на річницю окупації Криму (як кажуть у РФ – приєднання). Усі попередні роки були якісь пишні свята, концерти тощо. Зараз немає. Лише відбувся візит когось, дуже схожого (або не дуже схожого) на Путіна. Ось, власне, і все. І це яскравий маркер. Другий не менш яскравий маркер — у Криму вартість нерухомості різко впала, а кількість угод зросла. Тобто народ намагається продати квартири та будинки за будь-які гроші. І виїхати. Я не знаю, чи це щури, про які говорив Зеленський. Але це очевидна ознака того, що з Криму почався відтік тих, хто думав, що там – надовго, а то й назавжди”.

За словами експерта, поки що немає впевненості ні в РФ, ні у світової спільноти, що Україна здатна звільнити Крим. Але вже немає впевненості, що – не здатна.

“Ще кілька років тому було більш-менш зрозуміло, що Крим якщо не назавжди, то надовго в РФ. Що довкола нього – максимум – можуть бути якісь переговори. І те, швидше за все, після зміни влади у Кремлі. А зараз про його повернення в Україну, та ще й військовим шляхом, кажуть, як про реальну, практичну, цілком можливу історію, – наголошує Андрій Єрьоменко. – До речі, деякі військові експерти кажуть, що звільнити Крим (принаймні північну його частину) буде навіть легшим, ніж Донбас”.

А от політолог Дмитро Воронков припускає, що у самому Криму вже усвідомили – бойові дії їх не оминуть. Тим більше, що “бавовна”, яка почалася там із серпня минулого року, з того часу стала скоріше правилом, ніж винятком.

“Особисто Путін, можливо, не бачить реальної картини. А військове керівництво, в тому числі на півострові, розуміє все тверезо. Ті ж вчорашні вибухи в Джанкої доводять, що ми починаємо бити по стратегічно важливим цілям. Пошкоджено важливий залізничний вузол, можливо, знищено ешелон з ракетами. Точковими атаками українська армія знищує логістичні шляхи окупантів. Це робить слабкішими позиції ворога на всіх напрямках. І ті, хто має відношення до військової справи, чудово розуміють, до чого все йде. А йде до ймовірності втрати росіянами контролю над півостровом внаслідок майбутнього великого наступу ЗСУ”, – вважає експерт.