Надання Україні ракет дальньої дії не є ескалацією, а наша держава може обстрілювати військові бази на території РФ, оскільки це “законна оборона”

Про це сказав голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс у інтерв’ю “Голосу Америки”.

Він також вважає, що деескалація ймовірна, тільки якщо Путін зрозуміє, що для нього перемога не можлива.

“Не забуваймо, що обстріл українських міст і сіл усіма видами боєприпасів – це те, що росіяни роблять з 2014 року. У мене немає підстав стверджувати, що Україна не має права відповісти належним чином, щоб припинити агресію. Я не вважаю, що [надання Україні ракет дальньої дії та винищувачів] є ескалацією. Якщо Росія і Путін зможуть зрозуміти, що для них немає перемоги, то це, швидше за все, призведе до деескалації”, – сказав міністр.

Рінкевичс наголосив, що вважає правильним забезпечення України всіма необхідними їй системами озброєння і що ураження по території Росії – цілком законне, аже це те, що зараз робить сама Російська Федерація з Україною.

“Я в тому таборі, який твердо вірить, що забезпечити Україну всіма видами систем озброєння та боєприпасів – це правильно, і ми не повинні перешкоджати Україні використовувати військову техніку чи зброю для законної оборони. І під законною обороною мається на увазі не тільки територія України, але і завдання ударів по військових базах у Росії. Це цілком законно. Це саме те, що Росія зараз робить в Україні”, – підкреслив очільник МЗС.

Додамо: У Москві активно публікують інструкцію по збірці тривожної валізки. Однак це не означає, що Кремль готується до наступу української армії на російську територію. Про це в інтерв’ю розповів полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов.

Експерт вважає, що Путін просто хоче залякати росіян можливими ударами. Але при цьому Кремль і не може напевно знати, чи будуть такі спроби ударів по території Москви.

“У Росії не знають, яку зброю передадуть нам західні країни і яке рішення буде прийнято – наносити офіційно удари по території Росії чи ні. Тому і з’явилися оголошення про тривожну валізку. До того ж це елемент пропаганди. Набагато легше управляти народом, який оповитий страхом. Такий народ не знає, чого боятися. Тому вони і залякують людей. Мовляв, пакуйте валізи тривожні, тому що завтра прийде злісне НАТО і постарається у вас все відняти”, – говорить Олег Жданов.

У той же час на окупаційних каналах уже всерйоз обговорюється масована атака українськими безпілотниками, зокрема, по Москві. Ситуація з початку повномасштабного вторгнення Росії, як бачимо, докорінно змінилася.

Істерять і так звані російські військові блогери. Наприклад, Олексій Живов прямим текстом заявив, що українські безпілотники спокійно проникають на більшу глибину території РФ.

“Той факт, що до нас на велику глибину прилітають агрегати, які, по суті, від крилатих ракет нічим не відрізняються, це привід посилити ППО”, – сказав він у коментарі російським ЗМІ.

За його словами, всі ознаки вказують на те, що українці мають намір підібратися до столиці.

“Замість Києва за три дні буде удар по Москві”, – в унісон йому пишуть окупаційні пабліки.

Також у Telegram-каналах окупантів переживають, що українці “накопичують безпілотники” для контрнаступу “на російські території” (ними вони, зокрема, вважають окуповану частину Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської та Запорізької областей).

За кілька днів до цього або в момент реалізації масштабного плану ЗСУ мають намір завдати масованого удару безпілотниками по території Росії, зокрема і по глибокому тилу. Зараз противник накопичує дрони-камікадзе для їхнього одночасного запуску”, – пише один із російських каналів. Причому йдеться не тільки про вже відомі всім “Стрижі”.

“І якщо масований запуск БПЛА відбудеться, то з великою ймовірністю “Стрижі” та “Рейси” (Ту-143. – Ред.) будуть у другій хвилі вже після перевантаження російської ППО, а цілями для ударів будуть обрані найважливіші стратегічні та політичні об’єкти Росії, на кшталт аеродромів та центрів ухвалення рішень”, – анонсують окупанти.