Полковник запасу ЗСУ, пілот-інструктор Роман Світан в інтерв’ю одному з українських ЗМІ після підриву Каховської ГЕС оцінив імовірність підриву інших дамб на Дніпрі, ЗАЕС та Кримського Титана.

«Небезпеки для будь-якої дамби, на якій немає росіян, ніякої немає. Жодну практично неможливо зруйнувати без хорошого авіаційного бомбардування, підготовки. Це просто нереально. Усі дамби будувалися з урахуванням утримати будь-яке бомбардування. Це треба дуже довго старатися бомбардувальникам, які безпосередньо скидають на дамбу бомби зверху, щоб її зруйнувати», — заявив Світан.

Він наголосив, що небезпеки для решти дамб дніпровського каскаду немає, оскільки вони не захоплені росіянами, як Каховська ГЕС.

Навіть ДРГ, яке може повністю захопити будь-яку з дамб, її не підірве. Щоб такий підрив зробити, як це було з Каховською ГЕС, туди [потрібно] кілька тонн вибухівки. Причому навіть не бойової, а вибухівки гірської», — пояснив полковник запасу ЗСУ.

Світан також висловив думку, що росіянам з воєнної точки зору нічого не дасть підрив Запорізької АЕС, на відміну від підриву Каховської ГЕС, який на місяць зупинив контрнаступ ЗСУ на херсонському напрямку.

«Крим, Ростов, Тамань — накриє їх. [Вибух] підніме хмару і засипле [територію] від Криму до Сочі. Назавжди засипле. Тому я не думаю, що вони будуть на такі дії йти», — описав полковник запасу ЗСУ імовірні наслідки підриву Запорізької АЕС.

Підписуйтесь на телеграм – всі новини там, а ми продовжуємо

Він додав, що підрив ЗАЕС створить дуже серйозні проблеми для Росатому, який змусив підписати контракти «половину» співробітників ЗАЕС.

«Будь-які дії тут же поставлять на Росатомі хрест, а він обслуговує не один десяток реакторів, будує зараз чотири реактори в Туреччині, два реактори — в Угорщині. Це десятки мільярдів доларів», — переконаний Світан.

Водночас він допустив можливість того, що окупанти підірвуть Кримський Титан в районі Армянська.