Західні аналітики повідомляють про успіхи наших військ на Мелітопольському напрямку. Якщо Збройні Сили пройдуть щільну лінію оборони загарбників, то наступним важливим пунктом, довкола якого відбуватиметься боротьба, може стати Токмак.

Про це одному українському ЗМІ розповів депутат Запорізької обласної ради Аскад Ашурбеков. На його думку, оптимістичні прогнози щодо просування наших військових в напрямку Мелітополя справді мають певне підґрунтя.

Як повідомляв Інститут вивчення війни, наші війська мають чергові успіхи поблизу Роботиного. Зазначається, що 18 серпня аналітики повідомляли, що окупанти відійшли зі своїх передових позицій на північ села. Тож якщо нашим військовим вдасться звільнити цей населений пункт, то це відкриє їм шлях до стратегічно важливого райцентру Запоріжжя.

«Токмак – це ключ до звільнення не лише Мелітополя, але й усієї Запорізької області. Це місто є важливим з точки зору його географії та логістики. Саме в Токмаку загарбники накопичують техніку та живу силу», – переконаний Ашурбеков.

Попри оптимізм деяких аналітиків, перед тим, як вийти до Токмака на українських військових чекає дуже важка робота. Власне, а самі оптимістичні прогнози зумовлені тим, що саме біля Роботиного розташована найбільш підготовлена лінія оборони окупантів.

«Росія постійно готує нові оборонні позиції, навіть у Мелітополі, що розташований за 80 кілометрів від лінії фронту. Але за місяць не можливо підготувати суттєві оборонні споруди, які б були такими ж насиченими, як і перша лінія оборони росіян», – зазначив депутат.

Також зазначимо, що скоріш всього, останні дні Силам оборони України вдалося на півдні розмінувати великі поля, котрі слугували російською обороною. Саме тому аналітики США припускають, що далі контрнаступ ЗСУ пришвидшиться.

Про це йдеться у звіті Інститут вивчення війни (ISW).

«Українські війська 19 серпня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту, просуваючись на рубежі Авдіївка – Донецьк і на заході Запорізької області», — йдеться у повідомленні.

Аналітики посилаються на геолокаційні відеозаписи, опубліковані 16 серпня. Вони показують, що українські сили нещодавно здійснили обмежене просування на схід від Невельського (безпосередньо на захід від міста Донецьк). Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані уже 19 серпня, показують, що наші захисники просунулися на північ від Роботиного на заході Запорізької області.

«18 серпня CBS News повідомило, що анонімні офіційні особи США заявили, що українські сили просуваються в напрямку Токмака і розмінували російське мінне поле на північ від Токмака. Офіційні особи США, ймовірно, мають на увазі нещодавній наступ на північ і схід від Роботина», — цитують заяву CBS News.

В ISW оцінили, що останні українські наступи поблизу невеликих населених пунктів у прикордонній зоні Донецько-Запорізької області та на заході Запоріжжя, скоріш, мають тактичне значення через структуру російських оборонних ліній.

«Ці досягнення можуть дозволити українським силам почати діяти на менш замінованих ділянках російської лінії оборони, які, ймовірно, сприятимуть більш швидким досягненням наступу», — підсумували в Інституті вивчення війни.

Варто розуміти, що отримання Україною західних літаків значно прискорить український контрнаступ. На цьому в телемарафону наголосив командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

«Ми всі закінчували вищі навчальні заклади і знаємо основні правила, — говорить генерал. — Перше з них: для здобуття перемоги та здійснення контрнаступу — це противник зупинений і перейшов до вимушеної оборони. Ми зупинили противника і він перейшов до вимушеної оборони. Друге правило — це завоювання переваги й панування в повітрі. Ми завоювали перевагу й панування в повітрі в Україні, крім тимчасово окупованих територій, — там, безумовно, панує ворожа авіація.» — каже генерал.

Військовий зазначив, що основна загроза, яка є, це, відповідно, літак Су-35. Для того, щоб його знищити, достатньо ланки літаків типу F-16/JAS 39 Gripen. Це дасть нам змогу тимчасово, можливо, а може, в перспективі — повністю завоювати перевагу в повітрі.