Ситуація на тимчасово окупованому лівому березі Херсонської області складна через чисельну перевагу російських військ порівняно з українськими. Однак, Збройні сили України мають перевагу в мотивації та духовному настрої. Про це повідомила речниця Сил оборони півдня України, Наталія Гуменюк, у ефірі українського радіо.

За словами Гуменюк, в умовах утримання плацдарму на лівому березі, де мости зруйновані та підтримки окупантів немає, військова мотивація має важливе значення. Вона порівняла можливий наступ на правобережжя Херсонщини з «місією самогубця», вказуючи на складність та ризики окупантів.

«Ось це — місія самогубця, однозначно. Тому що правий берег — і вищий за лівий, і мости зруйновані. І підтримки там окупанти ніякої не мають. На лівому березі ситуація складна саме через те, що окупаційне військо там у великому обсязі. Дійсно, їх там більше за нас. Але ми візьмемо мотивацією», — сказала вона.

Гуменюк також підкреслила, що присутність українських військ на лівому березі має велике значення для моральної підтримки місцевого населення, яке перебуває в окупації вже протягом тривалого періоду. Вона зазначила, що це є потужним психологічним сигналом для мешканців окупованих територій, що чекають на звільнення.

«По-перше, це дуже потужний психологічний момент для населення тимчасово окупованих територій. Люди перебувають вже майже два роки в окупації і вони не мають іншого, більш потужного сигналу про те, що до них прийдуть, їх звільнять, ніж присутність наших військ на лівому березі. Також це дуже потужний психологічний момент і для окупаційних військ. Вони дійсно в дуже такому непростому стані, коли розуміють команду іти та штурмувати наші позиції», — додала Гуменюк.

Речниця Сил оборони півдня України, Наталія Гуменюк, також зауважила, що присутність Збройних сил України на лівому березі Дніпра суттєво впливає на моральний стан окупаційних військ.

Нагадаємо, український плацдарм на Лівобережжі Херсонщини має стратегічне значення для ЗСУ. Активність українських військ змусила противника утримувати значні військові сили в цьому районі.

Роман Світан, льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт вважає, що українські військові мають досить хороші перспективи на лівобережжі Херсонщини і вони можуть витіснити з цього напрямку окупаційну армію РФ.

Про це він розповів в інтерв’ю українському медіа.

«Щодо лівого берега, то тут наша робота дуже перспективна. Я скажу більше: напевно, це єдиний перспективний напрямок на даний момент із усіх, які в нас взагалі лишилися. Тому що схід забитий російськими військами, йти на донецьку височину просто нереально. Запорізький напрямок перекопаний-закопаний, там лінії оборони в 5-7 рядів, це дуже складно. А ось Херсонський напрямок, лівий берег легший», — пояснив він.

Як зазначив Світан, окупанти розуміли перспективи наступу ЗСУ на лівому березі Дніпра Херсонщини і саме тому вони висадили в повітря дамбу Каховської ГЕС – щоб перекрити цей перспективний для нас і дуже незручний для росіян напрямок.

«Це справді найкращий варіант – розробляти плацдарми на лівому березі, далі ці плацдарми з тактичних мають перерости в оперативні, а далі стратегічне завдання – йти на Крим. З усіх варіантів, які ми маємо, крім оборонних, це найбільш оптимальний варіант для наступу. Але якщо ж ми повністю переходитимемо в оборону, тоді треба тримати правий берег, тут питань немає», — резюмував військовий експерт.